Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Stichting wil meer onderzoek naar welzijn van konijnen

Ingediend door jinke op 12 juli 2020 - 11:25

Het Konijnenadviesbureau van Jessica Sluis uit Schoorl is omgevormd tot de Stichting Konijnenwelzijn. Naast voorlichting zal de nadruk meer komen te liggen op onderzoek.

''Ik wil meer investeren in onderzoek naar konijnenwelzijn en daar is geld voor nodig. Door het oprichten van stichting Konijnenwelzijn ga ik, samen met een groep enthousiaste dierenvrienden, mezelf inzetten om ook dit doel te realiseren'', aldus Jessica Sluis op haar website.

Jessica heeft veel ervaring met voorlichting over het welzijn en de gezondheid van konijnen. Ze heeft al enige jaren een adviespraktijk, maar geeft ook cursussen en workshops. De opleiding Konijnenwelzijn die ze verzorgt, bestaat uit vier modules. Deze opleiding is geschikt voor konijnenhouders, fokkers, dierverzorgers en paraveterinairen.

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Door zich in de wereld van de voorlichting over konijnen te begeven, komt ze in aanraking met de nodige misstanden. Ze constateert dat de belangstelling voor het welzijn van konijnen toeneemt, maar dat tegelijkertijd de voorlichting en adviespraktijken steeds meer in handen komt van mensen met commerciële belangen. Ze signaleert dat adviseurs op de stoel van een dierenarts gaan zitten en medicatie adviseren of zelfs voorschrijven.
Zelf is Jessica al twintig jaar bezig met het verzamelen van kennis over konijnen. Ze schreef de boeken "vachtverzorging" en Handboek Eerste Hulp bij konijnen. Konijnen met een gezondheidsprobleem moeten naar de dierenarts, vindt ze. Adviseurs moeten niet voor dierenarts spelen. Op haar website waarschuwt ze: ''Laat je niets wijsmaken door ervaringsdeskundigen die zonder enig gedegen opleiding en lichamelijk onderzoek medicijnen (Metacam, Fenbendrops, Cisaral, Metocloral, Panacur, etc.) voorschrijven. Neem al je verworven kennis en adviezen mee naar een dierenarts en overleg met deze voordat je medicijnen aan konijnen geeft of adviezen overneemt.'' 

Konijnenwelzijnscongres
Op 7 november organiseert ze een congres over het welzijn van konijnen in het Buitencentrum Schoorlse Duinen.
Kaarten bestellen kan via https://www.konijnen-adviesbureau.com/konijnen-welzijn-congres-kwc/

Naast de stichting van Jessica Sluis bestaat er al bijna twintig jaar de niet-commerciële (ANBI) Stichting Konijnenbelangen. Die heeft als doel het verzamelen en verspreiden van kennis over het houden van konijnen. Konijnenbelangen ondersteunt ook de opvang van konijnen in Nederland. Deze stichting verzorgt geen opleidingen of cursussen.
 
Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
NIEUW! Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

 

 

 

 

 

 

 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier