Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Stalboekje biedt veel informatie over kruiden voor koeien

Ingediend door jinke op 12 september 2016 - 11:51

Ondanks goede voeding en verzorging kunnen koeien en kalveren toch nog ziek worden. Door het toedienen van kruiden en andere natuurproducten kan de weerstand van dieren toenemen en kunnen problemen worden voorkomen. Het stalboekje melkvee biedt daarover veel informatie.

Het boekje behandelt een aantal veel voorkomende ziekten en aandoeningen en beschrijft welke rol kruiden in de behandeling kunnen spelen. Het stalboekje is samengesteld door RIKILT in opdracht van het ministerie van Economische Zaken. Aan de orde komen onder meer: kalverdiarree, (slepende) melkziekte, pensverzuring, uiereczeem, klauwproblemen, wormen en leverbot. Naast de gebruikelijke maatregelen tegen deze ziekten en aandoeningen, beschrijft het boekje welke kruiden ingezet kunnen worden. Uit de overzichten blijkt dat de producten met deze kruiden inmiddels talrijk zijn. Ook zijn er natuurproducten die kunnen worden ingezet voor de hygiene. Kant-en-klare producten maar ook eenvoudige oplossingen, zoals een vliertak. Die zou in de stal vliegen en muggen op afstand houden.

Het stalboekje besteedt tevens aandacht aan weidemengsels met kruiden en kuilmiddelen die broei voorkomen en het fermenteren bevorderen.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 05 oktober 2016 - 20:42

Hopelijk besteedt het boekje ook aandacht aan de meest voor de hand liggende oplossing 'koeien het weiland in'

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier