Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Sporen van een wolf aangetroffen op schapen

Ingediend door jinke op 05 april 2015 - 10:55
Op tenminste vier locaties zijn begin maart schapen aangevallen. Uit DNA-onderzoek is gebleken dat een wolf de dader was. Of het om de wolf ging die op verschillende plekken is gespot, valt nog niet et zekerheid te zeggen. Van dat dier is geen DNA-profiel beschikbaar.
 
Alterra Wageningen UR heeft twee dode schapen onderzocht. Uit de aard van de verwondingen viel niet af te leiden dat een wolf deze schapen had gedood. Het kon net zo goed een hond zijn geweest. DNA-monsters van twee dode schapen en van twee schapen die een aanval hadden overleefd, wezen echter uit dat het wel degelijk om een wolf ging. De monsters waren door het Faunafonds verzameld.
 
Onderzoekers van het Duitse Senckenberg instituut hebben het DNA-profiel vergeleken met hun database van Duitse wolven. Vastgesteld is dat het DNA hoort bij een wolf die niet eerder werd aangetroffen, maar afkomstig is van een recente pup is uit de roedel die zich ophoudt in de regio Hamburg-Bremen. Deze jonge wolf heeft het territorium van de ouders verlaten en is op zoek is gegaan naar een eigen leefgebied waarbij deze onder andere Nederland heeft aangedaan. 
Dat zou ook verklaren waarom de aard van de verwondingen niet typisch voor een wolf waren. Het dier is nog onervaren, zo vermoeden de onderzoekers.
 
Redactie Levende Have/Bron: Alterra

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier