Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schuilstallen onder voorwaarden toegestaan in Coevorden

Ingediend door jinke op 31 januari 2014 - 15:03

De gemeente Coevorden staat onder voorwaarden schuilstallen toe voor weidedieren. Een van de inwoners had daar - onder verwijzing naar de nieuwe Wet Dieren - om gevraagd bij de wijziging van het bestemmingsplan.

Een van de voorwaarden is dat de eigenaar van de dieren tenminste twee hectare land duurzaam in bezit of in gebruik moet hebben.
De gemeente Coevorder erkent dat de Wet dieren aangeeft dat dieren moeten worden gevrijwaard van onder meer fysiek en fysiologisch ongerief. De gemeente is van mening dat de taak om goed voor dieren te zorgen (zoals een adequate huisvesting) in eerste instantie bij de eigenaar van de dieren ligt. Dat houdt in dat de dieren bij voorkeur bij huis gehouden worden, hier kan het beste toezicht worden gehouden en bescherming worden geboden. De toegestane oppervlaktemaat van 250m2 bebouwing bij een woning is hiervoor in sommige gevallen onvoldoende. Voor de woonpercelen waar nu meer dan 500 m2 bebouwing aanwezig is, kan de herschikkingsregeling toegepast worden. Voor de percelen waar nu minder dan 500 m2 bebouwing staat is een aanvullende regeling nodig. Daarom is in de bestemming “Wonen” een afwijkingsregeling opgenomen. Met deze afwijkingsregeling kan de oppervlakte gebouwen op een woonperceel worden uitgebreid tot maximaal 500 m2 als dit noodzakelijk is voor het huisvesten van het hobbymatig gehouden vee. Ook moeten de stallen landschappelijk goed worden ingepast.

Als deze afwijkingsmogelijkheid onvoldoende is kan een schuilstal ‘in het veld’ worden gerealiseerd. Hiervoor is een afwijkingsregeling opgenomen. Deze schuilstal mag maximaal 50 m2 groot zijn, 3,5 meter hoog met een kap en moet landschappelijk worden ingepast. De schuilstal moet aan de weg staan en mag niet worden opgericht in de gebieden met de bestemming “Agrarisch met waarden –Essenlandschap”, de gebieden die zijn aangeduid als grootschalige ontginningen, de laaggelegen delen van het beekdal en de gebieden die cultuurhistorisch zeer waardevol zijn.

Coevorden is een van de gemeenten waar een schuilstal is toegestaan. Andere gemeenten zijn: Wijchen, Nunspeet, Bergen (L), Hengelo, Weesp, Schijndel, Oldenbroek en Cranendonck..

Zie ook de aflevering van Tweestrijd op deze website: Ruimte voor schuilstallen in het buitengebied

Redactie Levende Have/Bron: gemeente Coevorden

Wat vind je van deze ontwikkeling? Geef hieronder je reactie.

Comments

Ingediend door Anoniem op 06 februari 2014 - 10:59

Deze maatregel heeft helaas voor de meeste hobbydierhouders geen effect, omdat deze immers geen twee ha grond ter beschikking hebben.

Ingediend door Anoniem op 06 februari 2014 - 11:00

Schuilstallen voor hobbydieren zijn een must.
Goed dat er meer aandacht van gemeenten voor komt.
Echter hoeveel dierenhouders hebben 2 ha land tot hun beschikking? Ook de eis dat de stal aan een weg moet liggen is voor velen een onterechte beperking.Dit lijkt weer eens een zogenaamde tegemoetkoming van een welwillende gemeente, maar door deze eis van 2 ha zullen veel dieren ook in de toekomst hun broodnodige schuilstal moeten ontberen.
Een eis dat de stallen in het landschap moeten passen is natuurlijk zeer terecht.

Ingediend door vaneldijk op 06 februari 2014 - 12:08

Belachelijk dat je 2ha grond in gebruik moet hebben om een schuilhok voor je dieren te bouwen. In België hebben ze het anders geregeld, daar is men verplicht om in iedere weide een schuilmogelijkheid te bouwen. Dat is weer het andere uiterste.

Ingediend door Anoniem op 07 februari 2014 - 11:55

schuilstallen voor schapen,geiten,paarden enz....zijn noodzakelijk tegen hitte en regen! Hoop dat bestuurders maar ook de eigenaren zich dat steeds meer bewust worden. Ik wordt altijd verdrietig als ik dieren in extreme hitte zonder 1 schaduwplekje zie of als het super nat is zonder 1 droog plekje.Laten we doorgaan om dit voor elkaar te krijgen!

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier