Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

''Schapen in de wei, dat is natuur''

Ingediend door jinke op 01 november 2013 - 19:20

Bijna alle Nederlanders vinden dat schapen die in de wei staan tot natuur gerekend kunnen worden. Dit blijkt uit een representatieve steekproef in opdracht van het ministerie van Economische Zaken.

De overheid is er voorstander van dat burgers, bedrijven en maatschappelijke organisaties meer eigen verantwoordelijkheid nemen in het beheer, behoud en gebruik van de natuur in Nederland. Vandaar dat het ministerie, waaronder natuur valt, wilde weten hoe burgers hierover denken. Zij gaf het onderzoekbureau Veldkamp de opdracht dit uit te zoeken. Om erachter te komen wat de Nederlanders onder ''natuur'' verstaan, kregen de ondervraagden een lijst voorgeschoteld met keuzemogelijkheden: tropisch regenwoud, de Veluwe, de Waddenzee, damherten, schone lucht, merels, schapen in de wei, graanvelden, een boomrijk stadspark, medicinale planten, een klimop in de achtertuin, muntthee, een door bomen omgeven bedrijventerrein, een hondenuitlaatplaats. Van de ondervraagden gaf 68 % aan dat schapen in de wei ''helemaal natuur'' zijn en 30 % ''een beetje natuur''. Slechts 2 % vindt schapen in de wei geen natuur.

Uit het onderzoek komt naar voren dat de Nederlanders natuur erg belangrijk vinden. Vier op de tien Nederlanders dragen zelf in sterke mate of enigszins bij aan natuur. Dit doet men vooral binnen de eigen omgeving, bijvoorbeeld door afval goed op te ruimen en te scheiden, de tuin te onderhouden, de straat schoon te houden en bomen te planten. De helft van degenen die niet bijdragen aan natuur, is hier wel toe bereid. Dit zou men vooral willen doen door (ook) de natuur in de eigen omgeving te onderhouden, bijvoorbeeld door de buurt schoon te houden en afval op te ruimen. Een vijfde van de burgers zou een financiële bijdrage voor natuurbehoud overwegen (bijvoorbeeld door bomen te adopteren).

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier