Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Schaapherders aan de bedelstaf

Ingediend door jinke op 11 november 2015 - 09:11
Schaapherder

Het is oneerlijk verdeeld in de wereld van de schaapkuddes. De landelijke overheid stopt veel geld in opleiding, certificering en kennisverspreiding, de provincie Drenthe besteedt drie ton aan tien kuddes, maar heel wat schaapherders kunnen het hoofd amper boven water houden.

Vier herdersgezinnen staan aan de rand van de financiele afgrond, schetst het Gilde van Traditionele Schaapherders de alarmerende situatie. Er is dringend geld nodig, vandaar een crowdfundingsactie. Via de website volgderherder.nl kan het publiek geld doneren. Met de inzamelingsactie moet €30.000 worden binnengehaald voor noodzakelijke onkosten, zoals wintervoer, stalhuur en achterstallig onderhoud. 

Het zit het Gilde niet lekker dat het Praktijknetwerk gescheperde schaapskuddes (een samenwerkingsverband van  de vakgroep Schapenhouderij van LTO Nederland, de Landelijke Werkgroep Professionele Schapenhouders en de Vereniging Gescheperde Schaapskudden Nederland), € 323.000  heeft gekregen om een kwaliteitsregeling, een opleiding voor schaapherders en een kennisbank op te zetten. Dit geld was oorspronkelijk bedoeld voor de ondersteuning van gescheperde schaapskuddes met zeldzame inheemse rassen. Omdat rechtstreekse subsidie aan schaapkuddes door Brussel als ongeoorloofde staatssteun kan worden opgevat, is het gereserveerde bedrag naar het Prakrijknetwerk gegaan.

Het Gilde laat weten: ''Wij begrijpen niet waarom een opleiding is gestart voor twintig nieuwe collega’s, terwijl de situatie voor ervaren herders zo nijpend is. De Tweede Kamer pleit al jaren voor meer steun aan gescheperde schaapkuddes, het oprichten van een herdersopleiding is echter geen ‘steun’ omdat niemand nog meer onderlinge verdringing zit te wachten.''

Volgens het Gilde zijn er eerder teveel dan te weinig schaapherders. Er is althans niet genoeg werk voor iedereen om een goede boterham te verdienen. Jarenlange bezuinigingen op natuurbegrazing en ‘marktwerking op de hei’ hebben tot een marginalisering van heel wat schaapsherders geleid. Juist ervaren herders met kuddes zeldzame Nederlandse schapen verliezen door openbare aanbestedingen hun terrein, aldus het Glde. ''Sommige gepassioneerde herders zijn reeds gestopt. Een binnenkort te verschijnen rapport van het Wageningse onderzoeksinstituut Alterra bevestigt dat professionele herders al jarenlang ruim dertig procent tekort komen op hun exploitatie. Als gevolg van doorgeschoten marktwerking in natuurgebieden dreigen vooral de meest authentiek gehoede schaapkuddes met herder en honden het loodje te leggen. Jarenlang met zorg gefokte kuddes en veel terrein- en herderkennis gaan dan verloren.''
 
Redactie Levende Have/Bron: www.volgdeherder.nl
 
Eerdere berichten:

Comments

Ingediend door Anoniem op 11 november 2015 - 13:27

Waarom heeft onze regering wel miljoenen over voor de "zogenaamde" vluchtelingen en laat deze schaapherders die heel goed werk doen gewoon kreperen?

Ingediend door vaneldijk op 13 november 2015 - 12:25

ik vind ook dat de regering hier in gebreke blijft en dat ze de schaapskuddes moeten steunen. het schijnt verboden te zijn door de ambtenarij in Brussel. Laten we de vluchtelingen erbuiten laten en zelf in aktie komen. Als we allemaal minimaal 10 euro overmaken naar 'volg de herder' komt daar in ieder geval geld binnen. Geen woorden maar daden.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier