Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Salmonella pullorum aangetroffen bij hobbypluimvee

Ingediend door jinke op 03 april 2016 - 11:43
kuikens

Bij kuikens van twee hobbypluimveehouders in de provincie Gelderland is na sectie de bacterie salmonella pullorum vastgesteld. Alle kuikens en ook de hennen zijn geeuthanaseerd. Dit heeft de Gezondheidsdienst voor Dieren bekend gemaakt.

Salmonella pullorum is al meer dan dertig jaar niet aangetroffen bij Nederlandse pluimveebedrijven. Wel heeft zich in 2012 een geval voorgedaan bij hobbypluimvee. De GD sluit niet uit dat er op dit moment meer gevallen zijn van salmonella pullorum bij hobbypluimvee.

Het is een vervelende ziekte die vooral voor jonge kuikens van zo'n drie weken oud slecht afloopt. Besmette kuikens gaan plotseling en massaal dood. Volwassen dieren vertonen vaak geen ziekteverschijnselen na besmetting. Als er wel symptomen zijn, dan gaat het meestal om sterfte en verminderde eierproductie, in combinatie met veranderingen aan de eierstokken en lever. 

De ziekte wordt veroorzaakt door de bacterie Salmonella enterica subspecies enterica serovar Gallinarum biovar Pullorum (in de praktijk gekend als: Salmonella Pullorum). In tegenstelling tot de meeste andere Salmonella’s die bij pluimvee voorkomen, is deze “gastheerspecifiek“. Dit komt er op neer dat de bacterie bij diersoorten anders dan hoenderachtigen niet goed aanslaat. Ook bij mensen slaat de kiem dus niet goed aan, waardoor het risico voor de volksgezondheid verwaarloosbaar is. De ziekte is vooral van belang bij kippen, maar wild gevogelte vormt in Europa waarschijnlijk het belangrijkste reservoir voor de bacterie.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier