Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Risico op vergiftiging door eikels

Ingediend door jinke op 28 september 2017 - 12:36

Vooral geiten en varkens vinden eikels lekker. Zolang de eikels bruin zijn, is er niets aan de hand. Maar onrijpe, groene eikels vormen een gevaar voor hun gezondheid.

De Gezondheidsdienst voor Dieren waarschuwt elk jaar voor eikelvergifitiging. Niet alleen de groen eikels maar ook het groene blad van de eikenbomen bevatten tannine, een gifstof die schadelijk is voor schapen, geiten, varkens, paarden en runderen.
Eikenbladeren en eikels bevatten een hoog gehalte (7 tot 9 procent) aan tannine (looizuur). Deze stof zorgt ervoor dat er bij dieren tekorten aan eiwitten en ijzer ontstaan. Onrijpe eikels bevatten meer tannine dan rijpe eikels.

Grote hoeveelheden onrijpe eikels leiden bij alle landbouwhuisdieren tot vergiftigingsverschijnselen, zoals een ernstige ontsteking van het maagdarmkanaal.
In lichte gevallen komen spijsverteringsstoornissen voor die gepaard gaan met verstopping en bloederige diarree. Schapen verdragen eikels slecht. Ze worden onrustig, weigeren voer en krijgen last van verstopping (obstipatie) en koliek, bloederige diarree en een dikke buik. Soms vertonen ze een stijve gang, gevolgd door verlammingsverschijnselen. Ze drinken en urineren veel.

Hou de dieren daarom uit de buurt van onrijpe eikels en groen eikenblad.

Redactie Levende Have/Bron: GD

Wil je iets kopen bij bol.com?
Maak dan gebruik van deze link
Daarmee steun je Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier