Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Regenwormen keren zelf de grond

Ingediend door jinke op 17 juli 2011 - 14:58

Regenwormen zijn de beste ploegers die er bestaan. Veel beter dan de ploegen waarmee boeren de grond bewerken. Die manier van ploegen beschadigt het leven in de grond en daarmee de kwaliteit van de bodem.

Stop met ploegen en laat de wormen hun werk doen, is de boodschap van Jack Faber in Kennisonline. Faber werkt voor Alterra en stelt na proeven in Wageningen, Limburg en Ierland vast dat na omschakeling op ''niet-kerende'' grondbewerking met bedekking van de bodem met gewasresten en organische mest, er na twee jaar tien keer zoveel regenwormen in de grond zitten en het aantal schimmels is verdubbeld. Het kan echter nog wel vijf tot tien jaar duren voordat de biodiversiteit volledig is hersteld.

Faber: ‘In een hectare gezond grasland zit evenveel gewicht aan regenwormen onder de zoden als er koeien bovenop grazen, namelijk drie tot vijf koeien. Per vierkante meter gaat dat normaal om vijfhonderd tot tweeduizend exemplaren. In drie jaar tijd gaat alle grond van de bovenste dertig centimeter een keer door de darmen van de wormen.’

Regenwormen bevorderen de structuur, waterdoorlaatbaarheid en vruchtbaarheid van de bodem. Ook bodemschimmels helpen de structuur te verbeteren door de vorming van kluiten. Ze hebben bovendien een rol in ziektewering omdat ze antibiotica produceren. Mycorrhizaschimmels die in symbiose leven met plantenwortels, vergroten het bereik van de wortels zodat meer water en voedingsstoffen voor het gewas beschikbaar komen.

Redactie Levende Have/Bron: Kennisonline WUR

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier