Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

RDA over paardenmarkten: geen verbod, wel garanties voor dierenwelzijn

Ingediend door jinke op 14 maart 2017 - 13:53
paardenmarkt Zuidlaren

Paardenmarkten kunnen in Nederland alleen voortbestaan als het welzijn van de paarden beter gewaarborgd wordt. Aanpassing van het Protocol Paardenmarkten is noodzakelijk. Dat stelt de Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) in een vandaag verschenen zienswijze, opgesteld op verzoek van staatssecretaris Martijn van Dam.

Het volledig ontkoppelen van paardenmarkten en publieksevenementen is niet direct nodig, aldus de RDA. Wel pleit de Raad voor strakkere regels. Het aanbinden van de dieren, de ondergrond waarop ze staan, de drinkwatervoorziening, het voorkomen van incidenten, het afschermen van de paarden van onnodige onrust en het registreren van paard en houder bij aankomst op de markt - dat moet allemaal beter worden geregeld. 

Voor een betere handhaving kan het aangepaste Protocol Paardenmarkten bijvoorbeeld in de Algemene Plaatselijke Verordening verankerd worden. Het bevoegd gezag moet ook tijdens de markt een welzijnsevaluatie opstellen of op laten stellen door een externe expert.  Om het welzijn van de paarden beter te waarborgen adviseert de Raad aan de nationale overheid maatregelen te treffen om lange transporten te voorkómen en een sluitende registratie van paarden te realiseren.

Binnenkort een interview op deze website met Hetty van Beers. Zij is lid van de RDA en gaf leiding aan het forum dat het advies heeft opgesteld.

Redactie Levende Have 

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier