Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Positieflijst: ook voorschriften voor het houden van konijnen

Ingediend door jinke op 17 december 2013 - 12:28

De Raad voor Dierenaangelegenheden (RDA) is gevraagd randvoorwaarden op te stellen voor het houden van konijnen. Dat heeft staatssecretaris Dijksma in een brief aan de Tweede Kamer over de positieflijst zoogdieren bekend gemaakt.

Dijksma geeft daarmee uitvoering aan de motie van kamerlid Henk van Gerven (SP) die heeft gevraagd om richtlijnen voor de huisvesting en verzorging van konijnen.

De RDA is nog niet klaar met het door Dijksma opgedragen huiswerk om houderijvoorschriften op te stellen voor ''onder voorwaarden te houden dieren'', zoals alpaca's, kamelen, fretten en rendieren. Daardoor zal de positieflijst pas medio 2014 in werking treden. Aanvankelijk zou dat per 1 januari gebeuren.

De Raad adviseert de staatssecretaris eerst duidelijk te maken wat de kaders voor de houderijvoorschriften zijn: hoe moeten de voorschriften er uit zien? Wat moet er in ieder geval in staan? Wie gaat de informatie aanleveren en wie gaat het toetsen? En hoe moeten de houderijvoorschriften in de praktijk toegepast worden? In een zogeheten tussenadvies doet de raad een aantal voorstellen. Wanneer die worden overgenomen kan de Raad gaan werken aan de inhoud en de eigenlijke houderijvoorschriften. Dierenwelzijns- en dierhouderijorganisaties zullen daartoe hun kennis en kunde moeten inbrengen. Het opstellen van de houderijvoorschriften zal in het eerste kwartaal van 2014 plaatsvinden, aldus de RDA.

Toetsingscommissie
De positieflijst zonder voorwaarden en de positieflijst met voorwaarden zijn niet statisch. Dijksma heeft steeds gezegd dat er diersoorten aan toegevoegd en ook weer afgehaald kunnen wqorden. In haar brief aan de Tweede Kamer stelt Dijksma de komst van een onafhankelijke toetsingscommisie in het vooruitzicht. ''Deze gaat toezien op de beoordeling van de plaatsbaarheid van de mogelijk onder randvoorwaarden te houden soorten middels benoemen van de juiste randvoorwaarden. Dit is nodig omdat de RDA als adviesraad niet structureel hiermee belast kan worden'', aldus Dijksma.

Omdat er veel kritiek was op de totstandkoming van de positieflijst voor zoogdieren wil Dijksma nu anders te werk gaan. ''Houders van diersoorten kunnen bevindingen uit literatuur over houderijomstandigheden op twee momenten inbrengen: vanaf het begin opdat de aangeleverde informatie direct meegewogen kan gaan worden en op het eind bij het gaan benoemen van de juiste randvoorwaarden. Op deze wijze kom ik tegemoet aan de kritiek van een aantal partijen dat weging bijna alleen door WUR wetenschappers gebeurt en er onvoldoende rekening wordt gehouden met beschikbare literatuur over houderijomstandigheden.''

Redactie Levende Have

Lees meer:

Einde in zicht voor de konijnenflat?

Vind je dit een goede ontwikkeling? Reageer hieronder.

Comments

Ingediend door vaneldijk op 24 februari 2014 - 09:52

Ja ik vind dat een goede ontwikkeling.Een konijnenlichaam is gebouwd op rennen. En ik blijf mij erover verbazen dat het konijn nog steeds in een klein hokje wordt gestopt, en ook nog eens alleen. Wat is daar nu aan? Voor het dier maar ook voor jezelf? Er valt zoveel plezier aan je konijn te beleven. Hoe leuk is het om je konijn zien rond te huppen, rennen, binkies te maken, graven, of dat ze elkaar poetsen en samen liggen te slapen? Konijnen hebben bewegingsruimte nodig, en geen eenzame opsluiting........

Ingediend door vaneldijk op 01 juli 2015 - 14:25

In mijn directe omgeving houdt men een konijn dat misschien 2 x per jaar even uit het hokje, ik schat 60 x 40 cm, mag. Het hokje staat in een nisje tussen twee schuren in met aan de achterkant een muur van dezelfde stenen. Ik schat het nisje op br.2 x d.2,8. Het hokje heeft geen ren. Het konijn kan nooit de pootjes strekken door lekker te rennen in het gras. Dag in dag uit, week in week uit enz. zit het diertje daar. In de zomer, zoals vandaag 1 juli 2015, staat de zon van ca 9.30 tot ca 13.00 uur recht op het nisje..Zojuist heb ik bij mijzelf in de tuin, met een houten schutting met gleuven waar nog eventuele wind door kan, eenzelfde hoek gecreëerd en daar de temperatuur gemeten: 36 graden. Hoe is dat.met een stenen muur als achter- en zijkant, een muur die nog uren nadat de zon er niet meer in schijnt een hoge temperatuur afgeeft. Eergisteren heb ik, omdat een hittegolf werd aangekondigd, via 144 een melding gedaan van deze situatie. Ik werd,na een bezoek aan het betreffende adres van de dierenpolitie gisteren keurig gebeld door hen met een verslag van hun bezoek. In het konijnenhok stond een kartonnen doos maar er was geen konijn. Het konijn was donderdag 24-6-2015 doodgegaan. Mijn reactie daarop was 'dan waren we dus te laat' waarop die mevrouw van de dierenpolitie?zegt 'konijnen gaan nou eenmaal dood'. Ook bij mijn melding hiervan via 144 werden mij allerlei vragen gesteld zoals; hoe weet u dat er een konijn is en waar dat hok staat, kunt u nu zien of het hok in de zon staat en of het konijn erin zit enz enz. Uiteraard ga ik niet op zo'n moment over de schutting staan kijken. De kinderen en volwassenen zijn in de tuin. Als u dat niet kunt bevestigen mag ik eigenlijk de melding niet aannemen werd mij verteld. Uiteindelijk werd de melding toch aangenomen. Deze vragen van 144 raken kant noch wal want de volgende dag als zij gaan controleren kan de situatie ook wel gewijzigd zijn. Zoals nu toen bleek dat het konijn al dood was. Waarschijnlijk speelt bij de dierenpolitie mee dat ik 2 x keer eerder een melding heb gedaan van mishandeling en verwaarlozing van de hond. (het is toch wel erg naar voor de eigenaren van de dieren dat er al 3x politie aan de deur was). Op het moment dat zij dan gaan controleren is de situatie anders. Dat is logisch want dat is een momentopname. Dat wat ik signaleer gaat over een langere periode. Mij werd uiteindelijk meegedeeld dat niets gevonden is wat wettelijk niet is toegestaan, de bench, de antblafband en een konijn zonder bewegingsvrijheid en bij hoge temperaturen 3 uren in de zon (36 graden). Di mag allemaal.
Dit is maar één situatie maar zo zijn er duizenden. Wij noemen onszelf beschaafd. Alleen noemen want we zijn het niet, de goede niet te na gesproken. Inmiddels vraag ik mij af wat het voor zin heeft om een melding via 144 te doen. Als ik het dagelijks constateer maar op het moment dat men gaat controleren ziet men het niet dan bestaat het dus niet En als 144 alleen kan optreden als iets wettelijk verboden is, hebben vele huisdieren nog veel te doorstaan. Je kunt het vergelijken met kindermishandeling, als het kind lichamelijk mishandeld is, zie je dat, geestelijke mishandeling zie je niet. Dat wil echter niet zeggen dat het er niet is.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier