Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Overheid laat vaccinatie blauwtong over aan sector

Ingediend door jinke op 25 maart 2016 - 10:15

Een eventuele vaccinatie tegen blauwtong is een verantwoordelijkheid van de sector en niet van de overheid. Die boodschap kreeg Gijsbert Six, vertegenwoordiger van het Platform Kleinschalige Schapen- en Geitenhouders, deze week op het ministerie van Economische Zaken.

Blauwtong heerst al weer enige tijd in Frankrijk. Het virus zou zich kunnen verspreiden naar het noorden. In opdracht van ZuivelNL heeft een groep deskundigen van de Gezondheidsdienst voor Dieren en het Centraal Veterinair Instituut een advies uitgebracht, aldus Six. ''Zij maken zich geen grote zorgen. De klinische verschijnselen van de besmette dieren in Frankrijk zijn mild. Op besmette bedrijven worden slechts enkele dieren ziek. Daarnaast zal België, als het op grote schaal gaat vaccineren, een beschermende buffer vormen. Tijdens het overleg over blauwtong op het ministerie van EZ sloot de plaatsvervangend CVO (Chief Veterinary Officer) van EZ zich bij deze mening aan. Hij gaf aan dat eventuele vaccinatie een verantwoordelijkheid van de sector is en niet van de overheid. Met andere woorden: als we willen vaccineren dan moeten we zelf regelen dat er voldoende vaccin beschikbaar is.''
 
De Veepro, een exportorganisatie voor melkvee, heeft veel belang bij de beschikbaarheid van vaccin, zo beek op de bijeenkomst. Six: ''Bij een uitbraak van blauwtong in Nederland kan de export worden zekergesteld door de te exporteren runderen te vaccineren. Per jaar worden er ongeveer 45.000 stuks melkvee geëxporteerd. Door de vraag naar vaccin te bundelen kan het voor een farmaceutisch bedrijf interessant worden om een partij vaccin aan te maken. Wij hebben met de Veepro afgesproken dat zij bij de AUV, een groothandel van farmaceutische producten voor de dierhouderij, zullen informeren naar de mogelijkheden. Zodra wij meer weten zullen wij dat bekend maken.''
 
Geen vaccin beschikbaar
Vaccinatie is een effectief preventiemiddel. Probleem is echter dat de laatste jaren wegens gebrek aan vraag geen vaccin meer beschikbaar is. De aanmaak van een partij vaccin duurt 3-4 maanden. Een farmaceutisch bedrijf zal de productie alleen starten als het zeker weet dat het geproduceerde vaccin ook verkocht zal worden. Aan de andere kant zijn schapenhouders geneigd om te wachten met vaccineren tot het moment dat de ziekte daadwerkelijk de kop op steekt. Aan die houding zit een risico: bij een uitbraak kan vaccinatie te laat plaatsvinden.
Volgens Six nemen de meeste Nederlandse schapenhouders een afwachtende houding aan. Toch zijn er houders, vooral in het zuiden van het land, die wel willen vaccineren. Dit aantal is echter te klein voor een farmaceutisch bedrijf om hiervoor een productie op te starten. ''Wij willen de schapenhouders, die op basis van hun eigen afweging willen vaccineren, hiervoor de gelegenheid bieden'', zegt Six.
 
In België heeft een groep experts de verwachting uitgesproken dat de ziekte zeer waarschijnlijk tegen de zomer België zal bereiken. Om de garantie te krijgen dat er voldoende vaccin op tijd beschikbaar is heeft de Belgische overheid 2 miljoen doses vaccin voor runderen en 100.000 doses voor schapen besteld. Het Diergezondheidsfonds draagt de kosten. De Belgische overheid heeft aangekondigd dat de vaccinatie in april kan starten.
 
Redactie Levende Have
 
Lees meer:

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier