Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Overeenkomsten tussen wat paarden en mensen zien

Ingediend door jinke op 02 december 2015 - 21:06
Paarden en mensen zien dezelfde vormen en grootte van voorwerpen in hun omgeving. Alleen hun interpretatie van wat ze zien kan verschillen. Over het eerste bestaat nu zekerheid, het tweede moet nader worden onderzocht.
 
Japanse en Franse wetenschappers hebben een experiment gedaan, niet alleen met paarden en mensen, maar ook met dolfijnen en chimpansees.  Ze lieten ze op een beeldscherm vormen zien en herkenning van een van de vormen werd beloond. Alle vier soorten vonden dezelfde vormen op elkaar lijken, zo bleek. Daarmee komen de onderzoekers een stapje dichterbij het antwoord op de vraag of dieren hetzelfde zien als mensen. Dat blijkt niet helemaal het geval. Er is ook nog een verschil tussen iets zien en weten wat je ziet, welke betekenis dat heeft, aldus de onderzoekers.  Uit het onderzoek kwam ook naar voren dat paarden meer oog hebben voor details dan voor globale vormen. 
De overeekomsten tussen de verschillende zoogdieren zijn opmerkelijk omdat ze in verschillende omstandigheden zijn geevolueerd.
 
Redactie Levende Have/ Biology Letters
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier