Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Oplossing voor schaapkuddes moet van provincies komen

Ingediend door jinke op 11 mei 2017 - 15:58

De oplossing van de  problemen van financiële schaapkuddes moet van de provincies komen, vindt demissionair staatssecretaris Van Dam. Een noodfonds is volgens hem niet nodig.

''Ik ben in gesprek met de provincies over een structurele oplossing voor traditionele herders, omdat het beleid voor gescheperde schaapskuddes primair een provinciale verantwoordelijkheid is'', schrijft Van Dam in antwoord op vragen van Jacobi en Leenders, (ex)kamerleden van de PvdA. Va Dam voert het gesprek met de provincies omdat hij erkent dat er een probleem is en dat traditionele schaapherders, naast het versterken van natuurbeheer,  een cultuurhistorische waarde hebben voor de maatschappij.

De provincies Limburg en Drenthe hebben middels het Subsidiestelsel Natuur en Landschap wel extra geld beschikbaar gesteld aan deze schaapherders. Volgens Van Dam dienen deze provincies als een goed voorbeeld. ''De provincies zijn middels het Natuurpact verantwoordelijk voor afspraken met de schaapherders. De goede voorbeelden van Drenthe en Limburg zijn onderdeel van het gesprek dat ik voer met de provincies om overal in Nederland te komen tot een structurele oplossing voor traditionele herders.''

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier