Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Openheid over ziekten ontbreekt onder geitenhouders'

Ingediend door jinke op 12 oktober 2016 - 10:16
In 2004 ging Jan de With nog naar een keuring, toen met Sigrid.
''De meeste geitenhouders praten niet over ziekten. Zere bekjes bijvoorbeeld, daar hoor je pas achteraf iets over. Ik zou willen dat de geitenwereld transparanter werd'', zegt Jan de With uit Lexmond in het blad Schaap en Geit van de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
 
Jan houdt witte melkgeiten. Hij is ook fokker. De GD liet deze week weten dat er op diverse lokaties waar geiten worden gehouden CAE en CL is aangetroffen. De GD speekt over ''tegenvallers''. Zelf mag het bedrijf deze ziektegevallen niet met naam en toenaam bekend maken, maar de houders wordt wel gevraagd andere houders die dieren afnemen te informeren. De GD adviseert ook bij twijfel actie te ondernemen, want hoe sneller een infectie wordt vastgesteld, hoe beter dat is.

Jan de With laat in Schaap en Geit weten dat hij niet meer met dieren naar keuringen gaat. Vanwege het besmettingsgevaar. ''Ik heb geprobeerd de geitenwereld te veranderen, maar dat lukt niet'', merkt hij op. De gezondheid van zijn dieren heeft bij hem hoge prioriteit. ''Ik doe overal aan mee, ook al is het niet verplicht'', zegt hij over de gezondheidsonderzoeken naar bijvoorbeeld chlamydia en paratbc en over de vaccinatie tegen Q-koorts. ''Je kunt het maar beter weten als er iets met je dieren is.'' Nieuw aangekochte bokken gaan bij hem minimaal drie weken in quarantaine. Ook laat hij hun bloed onderzoeken
 
Redactie Levende Have/Bron: GD
 
Foto: Jan de With met kampioen Sigrid op een keuring in 2004

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier