Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Ooi kan pijn bij lam verlichten

Ingediend door jinke op 17 mei 2011 - 12:10

Ooien kunnen pijn bij hun lammeren verlichten. Het is daarom van belang bij pijnlijke behandelingen de ooien in de buurt van lammeren te houden. De invloed van de ooi op het welzijn van hun lammeren begint al voor de geboorte. Dat blijkt uit onderzoek van de Noorse dierenarts Sophie Hild.

Hild geeft het advies om bij het oormerken van de lammeren rekening te houden met de positieve invloed van de ooi. Ook is het belangrijk stress bij de ooien gedurende de dracht zoveel mogelijk te vermijden. Het blijkt namelijk dat stress van invloed is op de mate van angst die lammeren ervaren. Ooien blijken in dat geval hun lammeren bij de geboorte meer te verzorgen en bescherming te bieden.

Veel was er al bekend over de betekenis van de band tussen ooi en lam voor het welzijn van het opgroeiende dier. Maar over de specifieke betekenis van de ooi bij negatieve, pijnlijke gebeurtenissen konden nog geen wetenschappelijk onderbouwde uitspraken worden gedaan. Vandaar dat Hild haar onderzoek hierop heeft gericht. Een hechte band tussen ooi en lam, die onder meer blijkt uit het gelijktijdig gaan liggen,maakt het lam minder gevoelig voor vervelende ervaringen.

Redactie Levende Have/Bron: Science Daily

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier