Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar ziekten onder wilde zwijnen

Ingediend door jinke op 05 juli 2017 - 14:33

Wageningen Bioveterinary Research doet sinds 1 juli 2017 in opdracht van het ministerie van Economische Zaken onderzoek naar ziekten onder wilde zwijnen in Nederland. Bloedmonsters van geschoten wilde zwijnen worden getest op klassieke varkenspest, Afrikaanse varkenspest en de ziekte van Aujeszky. 

Het onderzoek is ingesteld omdat er steeds meer wilde zwijnen worden gesignaleerd buiten de gebieden die daarvoor zijn aangewezen. Officiële leefgebieden zijn de Veluwe en Nationaal Park de Meinweg in Limburg. Maar ook in Drenthe, Overijssel en Brabant komen steeds vaker wilde zwijnen voor. Varkensboeren maken zich grote zorgen over de verspreiding van besmettelijke dierziekten. Vooral biologische varkenshouderijen en hobby- en scharrelvarkens vormen een risico. Gevreesd wordt voor insleep van Afrikaanse varkenspest, een ziekte die al geruime tijd circuleert in Oost-Europa en onlangs ook is aangetroffen bij wilde zwijnen in Tsjechië.

Door het onderzoek kan worden ingeschat of de wilde zwijnen een bedreiging vormen voor de reguliere varkenshouderij. Jaarlijks zullen jagers naar verwachting tussen de 600 en 2200 monsters verzamelen en aanbieden aan Wageningen Bioveterinary Research. Bovendien verzorgt WBVR jaarlijks een rapportage aan alle betrokken partijen van de resultaten van deze monitoring.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier