Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar overdracht Schmallenbergvirus op mensen

Ingediend door jinke op 06 maart 2012 - 20:34

Om meer zekerheid te krijgen over een mogelijke overdracht van het Schmallenbergvirus van dieren op mensen, gaat op korte termijn een onderzoek van start bij tweehonderd veehouders en dierenartsen.

Tot nu toe is steeds gezegd dat overdracht van het Schmallenbergvirus op de mens niet kan worden uitgesloten maar dat een besmetting onwaarschijnlijk is. Ook al zijn er geen nieuwe aanwijzigen voor humane infecties veroorzaakt door dit virus, toch is serologisch onderzoek noodzakelijk, stelt voorzitter van het zogeheten deskundigenberaad R. Countinho in een brief aan de minister van Volksgezondheid.

Op dit moment loopt er al een onderzoek naar personen die binnen twee weken na contact met misvormde lammeren en kalveren koorts en andere symptomen vertonen. Het onderzoek dat binnenkort van start gaat moet uitsluiten dat het Schmallenbergvirus overgedragen kan worden naar de mens. Mochten de onderzoeksresultaten daartoe aanleiding gven, dan zal het deskundigenberaad direct weer bij elkaar worden geroepen, om de interpretatie van deze bevindingen te bespreken. De verwachting is dat de resultaten van het seroprevalentieonderzoek begin april beschikbaar zullen zijn. De deskundigen onderschrijven het belang van zorgvuldige communicatie rondom dit onderzoek, zo laat Countinho weten.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier