Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Onderzoek naar nieuw tekenvirus bij schapen en koeien

Ingediend door jinke op 29 juli 2016 - 11:09
Schapen en koeien die grazen in gebieden met teken, kunnen besmet raken met een virus dat een ontsteking van de hersenen veroorzaakt. Het Centraal Veterinair Instituut, de Gezondheidsdienst voor Dieren en RIVM gaan onderzoek doen naar dit zogeheten TBE-virus (tekenencefalitis). De aanwezigheid van het virus of antistoffen tegen het virus bij dieren kan een aanwijzing geven voor het gevaar voor de volksgezondheid.
 
Er is een selectie van locaties gemaakt waar schapen en koeien in aanraking kunnen komen met teken. Van die bedrijven zullen monsters verzameld worden om te testen op antistoffen tegen tekenencefalitis om te onderzoeken of het TBE-virus circuleert bij (landbouwhuis)dieren in Nederland. Het RIVM heeft recent tekenencefalitisvirus aangetoond in een enkele tekensoorten die voorkomen op de Sallandse Heuvelrug. Ook op de Utrechtse heuvelrug zijn besmette teken aan getroffen. De teken werden onderzocht vanwege aanwijzingen uit serologisch onderzoek dat reeën in dat gebied blootgesteld waren aan TBE-virus.
 
Uit het lopende onderzoek is het nog niet helder of het hier gaat om een recente introductie van het virus of dat het virus al langere tijd in het gebied rondwaart, noch in hoeverre het TBE-virus zich heeft verspreid.
 
Wanneer mensen door besmette teken worden gebeten, blijft in 30% van de gevallen de beet onopgemerkt. Infectie met TBE-virus kan milde tot ernstige gevolgen hebben. Variërend van koorts, vermoeidheid, pijn tot milde meningitis tot een ernstige encefalitis. Ook kunnen er neurologische restverschijnselen optreden. Artsen moeten alert zijn op met TBE-virus besmette patiënten, ook indien de patiënten niet naar bekende risicogebieden in het buitenland zijn geweest.
 
Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier