Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Omgaan met paarden leidt tot minder stress

Ingediend door jinke op 27 april 2014 - 10:45

Dat omgaan met dieren goed is voor de mens, wordt inmiddels algemeen aangenomen. Maar nu is ook wetenschappelijk aangetoond dat dieren bij de mens tot minder stress leiden. Uit onderzoek naar de interactie tussen jongeren en paarden blijkt dat er sprake is van een aanzienlijke afname van het stresshormoon.

Wie de film Among Horses and men van Marjoleine Boonstra heeft gezien, kan zich er iets bij voorstellen. Zware criminelen die in de woestijn van Nevada wilde paarden temmen en trainen, veranderden niet in doetjes, maar ze werden wel rustiger. "Ik ben altijd op mijn hoede maar als ik bij de paarden ben hoef ik dat niet te zijn. Als je jezelf opent dan openen de paarden zich ook. Hoe meer je ze vertrouwt, hoe meer ze jou vertrouwen. Ze veroordelen je nooit, ze zijn er gewoon voor je", zo verwoordde een van de deelnemers aan de film het effect van paarden op zijn gedrag.

Patricia Pendry, ontwikkelingspsycholoog aan de Washington State University, nam de proef op de som en koos voor een proef met 130 kinderen. ''Een kind dat wordt geconfronteerd met een groot en onbekend dier zal meer stress ervaren dan wanneer het een klein en vertrouwd dier ontmoet'', redeneerde ze. De kinderen kregen een programma aangeboden op basis van ''natural horsemanship''. Ze leerden wat nodig is om goed om te gaan met paarden. Om hun stresshormoon te meten stonden ze voorafgaand aan en na afloop van het programma speeksel af. De resultaten waren ''opwindend'', zegt Pendry. Kinderen die deelnamen aan het programma hadden overdag en 's avonds een opvallend lagere cortisolspiegel dan kinderen uit een controlegroep. Dat is verheugend, omdat een hoge cortisolspiegel in de avond een risicofactor is voor de ontwikkeling van psychopathologie, aldus Pendry. Haar studie levert bewijzen voor de therapeutische waarde van hulpprogramma's met paarden.
Het rapport staat online op: https://news.wsu.edu/wp-content/uploads/2014/04/effects-of-equine-facil…

Redactie Levende Have/Bron: American Psychological Association's Human-Animal Interaction Bulletin

Comments

Ingediend door vaneldijk op 29 april 2014 - 16:19

De onderzoekers zullen wel iets met paarden hebben dan ligt hun conclusie voor de hand. Paarden zijn kudde/groepsdieren net zo als honden. Veel mensen, vooral loosers, vinden het fijn om eindelijk een dominante rol te kunnen spelen al is het maar over een dier zoals paard, hond en andere kudde- en groepsdieren.
Met katten omdat ze geen groepsdieren zijn is dat een stuk moeilijker en vraagt om meer interactieve vaardigheden. Als dat goed gaat dan geeft dan veel meer voldoening en zelfwaardering. Ik heb drie voormalige zwerfkatten. Het kostte me jaren om volledig hun vertrouwen te winnen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier