Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

NVWA adviseert maatregelen tegen duizendknoop

Ingediend door jinke op 28 juni 2020 - 09:25
Japanse duizendknoop

In veel gebieden van Nederland komen steeds meer Aziatische duizendknopen voor. Deze plantensoort vormt een bedreiging voor de biodiversiteit. De NVWA heeft een advies opgesteld voor het ministerie van LNV.

Nieuwe vestiging en verdere verspreiding van de Japanse duizendknoop, Sachalinse duizendknoop en bastaardduizendknoop moet worden tegengegaan, aldus de NVWA. Ook zijn maatregelen nodig op het gebied van grondtransport, tuinafval, gft-afval en compost, zodat delen van de planten zich niet langs die weg kunnen verspreiden. 

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

Iedere particulier die een duizendknoop op zijn erf heeft, kan bijdragen aan het in de hand houden van deze invasieve soort. Een vrijwilligersgroep in Wageningen-Hoog put de planten uit door deze steeds maar weer te verwijderen. Wanneer ze Japanse duizendknoop vinden, trekken ze de plant uit de grond en voeren deze veilig af naar een erkende verwerker (niet in de groene container, informeer bij je gemeente). Een week later trekken ze de nieuwe scheuten los en uit graven deze uit met behulp van een spitgreep. Die aanpak herhalen ze net zo lang tot de duizendknoop verdwenen is.

De duizendknopen zijn ooit als sierplant vanuit Azie naar Europa gebracht. De NVWA adviseert de handel in deze planten te stoppen. Eenmaal gevestigde planten zijn moeilijk te bestrijden. Ze breiden zich uit en overwoekeren andere planten. Daardoor hebben ze ook effect op het insectenleven. 

Aanvankelijk breidden de duizendknopen zich vooral uit door de bestrijding ervan: na het maaien of uitgraven blijven kleine stukjes van de wortelstok of stukjes stengel achter, die weer uitgroeien tot volwassen planten. Door ondeskundige afvoeren van plantmateriaal is eveneens verspreiding mogelijk. Sinds 2012 is bovendien waargenomen dat de duizendknopen zaad vormen. Het Nederlandse klimaat lijkt op dit moment geschikt voor een succesvolle zaadzetting en -rijping van Japanse duizendknoop, Sachalinse duizendknoop en bastaardduizendknoop, aldus de NVWA. De instantie adviseert om de mannelijke planten op te sporen en zaadvorming te voorkomen.
Voor meer informatie over deze mannelijke planten, zie Actuele verspreiding en risico’s van mannelijk fertiele Fallopia japonica (Polygonaceae) planten

Redactie Levende Have/Foto: wikimedia commons

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier