Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuw middel tegen bloedluis in aantocht

Ingediend door jinke op 24 april 2012 - 14:57

Het farmaceutische bedrijf Elanco heeft een nieuw middel tegen bloedluizen: Elector. Het middel heeft als werkzame stof de insecticide spinosad.

Het middel verstoort het zenuwstelsel van de bloedluis in alle stadia: van larve tot en met volwassen mijt. Voor zoogdieren en mensen is spinosad relatief onschadelijk. Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie WHO is het "onwaarschijnlijk dat het een acuut risico zal veroorzaken". 

Spinosad – een mengsel van chemische stoffen die ontstaan door gisting van de bodembacterie Saccharopolyspora spinosa - staat op de Europese lijst van toegelaten werkzame stoffen. Het wordt onder meer gebruikt bij de bestrijding van trips en rupsen. Het is wel gevaarlijk voor bijen, maar bij kippen zijn er tijdens het sprayen van het product geen extra veiligheidsmaatregelen nodig, aldus Elanco. De eieren blijven geschikt voor consumptie. Elector laat geen schadelijke residuen achter op de eieren. Het middel heeft ook een Europese toelating voor gebruik in de biologische sector.

Na behandeling met Elector zou de bloedluis tot twaalf weken lang onder controle kunnen worden gehouden, waardoor er minder behandelingen nodig zijn.

Het middel is bij drie bedrijven verkrijgbaar: Frans Veugen Bedrijfshygiëne BV Nederweert, Van Eck Bedrijfshygiëne BV Eindhoven en Freriks BV Heerde.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door Anoniem op 27 april 2012 - 10:39

Wat ik heel jammer vind aan het nieuwe middel is dat het schadelijk is voor bijen, daar gaat het al zo slecht mee. Zie ook het artikel over insecticiden en bijen van LevendeHave:

Nieuw bijenonderzoek bewijst schade insecticiden
Ook geplaatst door: jinke op: 31 Mrt 2012 - 9:33am

Ellie
DierenNatuurlijk.nl

Het nieuwe middel tegen bloedluis bevat een insecticide die inderdaad gevaarlijk is voor bijen. Dat we er toch aandacht aan besteden heeft te maken met de zeer nadelige effecten van bloedluis voor de gezondheid van pluimvee. Een anti-bloedluismiddel wordt bovendien uitsluitend toegepast in het kippenhok en niet in de vrije natuur. Het kippenhok is niet echt een plek waar bijen verblijven.

Ingediend door Anoniem op 08 mei 2012 - 11:12

Als antwoord op door Anoniem

Ga naar www.stopbloedluis.nl
Hier vindt u alle informatie, inclusief de leveranciers van Elector

Ingediend door Anoniem op 07 augustus 2013 - 23:01

Ondanks alle ophef over het nieuwe middel, blijkt het in de praktijk wel erg duur. De gestelde periode wordt zeer zeker niet gehaald.
In de professionele pluimveesector wordt halsreikend uitgezien naar het middel dat dit probleem eens zal oplossen. De kostprijs is te hoog en de periode is eerder hooguit 4 weken. Andere alternatieven geven ook geen blijvende oplossing. Ik gebruik zelf Hemexcide, volledig biologisch. Het poeder blaas ik door het hok, dit helpt afdoende, maar wel blijven herhalen. Het kost praktisch niets en de bloedluis kan er niet resistent van worden. Voor een paar dubbeltjes peer keer ben je klaar.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier