Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nieuw boek over ethiek en doden van dieren

Ingediend door jinke op 26 februari 2016 - 10:57
Gottinger varken veelgebruikt proefdier
Het doden van dieren is weliswaar een dagelijkse activiteit, maar geen moreel neutrale bezigheid, stellen Franck Meijboom (Universiteit Utrecht) en Elsbeth Stassen (Wageningen University) in het boek ''The end of animal life: a start for ethical debate. Ethical and societal considerations on killing animals''.  
 
Consumenten en maatschappelijke organisaties maken zich vaak zorgen over het welzijn van het levende dier voordat het wordt geslacht. Anderen wijzen het  doden van dieren af als het doel daarvan de productie van vlees is, of zij vinden het gebruik van proefdieren voor wetenschappelijk onderzoek verwerpelijk. Ook is er kritiek op het doden van dieren die niet bruikbaar zijn voor de fokkerij. 
 
De auteurs gaan in het boek in op de pluriformiteit van zienswijzen over het leven en de dood van dieren. Zij laten met een overzicht van ethische uitgangspunten zien hoe morele vooronderstellingen over het doden van dieren bepalend zijn voor de diversiteit aan meningen. Na deze theoretische uitweidingen beschrijven zij de praktijk bij wildbeheer, visserij, viskwekerijen, dierexperimenten, de (intensieve) veehouderij en gezelschapsdieren. Het boek biedt iedereen die met dieren werkt, een handvat om ethisch en moreel goed overwogen besluiten nemen.
 
The end of animal life: a start for ethical debate. Ethical and societal considerations on killing animals. Franck Meijboom en Elsbeth Stassen. Wageningen Scientific Publishers 2016, 272 pagina’s, ISBN 978-90-8686-260-3.

Op de foto een Gottinger varken, veelgebruikt proefdier

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier