Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Niet-gevaccineerde schapen op bedrijf met Q-koorts in Brakel

Ingediend door jinke op 25 april 2024 - 08:40

In de melktank op een bedrijf met 83 melkschapen in het Gelderse Brakel is bij een routinecontrole de Q-koorts bacterie gevonden. Op het bedrijf bevinden zich 35 niet-gevaccineerde ooien. Van deze (jonge) ooien hebben er 25 onlangs lammeren gekregen. Het vermoeden bestaat dat de Q-koorts-bacterie van deze dieren afkomstig is. Het ministerie van LNV noemt dit ''het meest waarschijnlijk''.

''De groep niet gevaccineerde schapen die op dit moment niet als uitscheider wordt gevonden, evenals de nog aanwezige niet gevaccineerde (hoog)drachtige schapen, vormen nog een risico'', aldus het ministerie van LNV. ''De schapen zijn niet gevaccineerd, in een bekend besmette omgeving aanwezig en kunnen alsnog besmet worden. Daarnaast kunnen ze al besmet zijn. Hoewel uitscheiding van de bacterie rondom het aflammeren het hoogst is kan dit ook met tussenpozen plaatsvinden waardoor onderzoek negatief kan uitvallen. De houder heeft aangegeven de schapen die al gelammerd hebben binnen de komende twee maanden af te voeren naar de slacht. De zes drachtige schapen worden geëuthanaseerd. Hiermee wordt het risico voor de gezondheid van de houder, gezinsleden en personeel beperkt.''

Vaccinatie is verplicht voordat schapen worden gedekt

De eigenaar van de schapen, tevens houder van een groot melkveebedrijf met 450 koeien, is mogelijk in overtreding doordat hij een groot aantal van zijn ooien niet had gevaccineerd. Vaccinatie is verplicht voordat schapen worden gedekt. De NVWA stelt een onderzoek in. Ook blijken er niet-gevaccineerde dieren te zijn afgevoerd naar andere bedrijven en de slacht. 

Nederland heeft veel ervaring met Q-koorts. In 2007 was er een grote uitbraak met grote gevolgen voor de volksgezondheid. Sinds juni 2016 is Nederland officieel vrij van Q-koorts, hoewel er zich nog geregeld besmettingsgevallen bij de mens voordoen. Al geruime tijd geldt er een vaccinatieplicht voor bedrijven met melkgevende schapen en geiten en bedrijven met een publieksfunctie. Vorig jaar waarschuwde de NVWA nog dat een uitbraak van Q-koorts mogelijk blijft aangezien niet alle professionele en publieksbedrijven hun geiten en schapen jaarlijks vaccineren.

Update 26 april 2024
Inwoners van het dorp zijn bezorgd, zo blijkt uit een reportage in het Brabants Dagblad. Ze herinneren zich de Q-koorts uitbraak in 2009 nog goed en willen weten waar het besmette bedrijf zich bevindt: aan de Verdrietweg 3 in Brakel. De schapenhouderij maakt deel uit van de Van Giessen Maatschap, eigenaar van een grote melkveehouderij op hetzelfde adres. Op een afstand van ruim 800 meter ligt de Blondine Hoeve van Hans van Giessen, een melkgeitenhouderij met ca.1280 geiten. 

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier