Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Neusringen voor varkens definitief verboden

Ingediend door jinke op 03 juni 2016 - 15:23

Het was alleen nog maar toegestaan bij mannelijke fokvarkens, maar ook bij deze dieren mogen in het vervolg geen neusringen meer worden aangebracht. Daartoe is het Besluit houders van dieren aangepast.

De ingreep tast het welzijn en de integriteit van het dier aan en is niet noodzakelijk gebleken vanwege dier- of mensgerichte doelstellingen, aldus de Nota van toelichting waarin een aantal wijzigingen in het Besluit houders van dieren staat beschreven. In het verleden brachten varkenshouders vaak neusringen aan om het wroeten te voorkomen. Dat is al eerder een verbod op gekomen. Nu mag de ring ook niet meer bij beren worden toegepast. Deze ringen werden nog toegestaan uit veiligheidsoverwegingen, om het risico op verwondingen bij het hanteren van volwassen beren te beperken. Maar aangezien er tegenwoordig veelal gebruik wordt gemaakt van kunstmatige inseminatie en de veiligheid van de houder op de fokbedrijven waar wel beren aanwezig zijn, op andere wijze kan worden gewaarbogd, zoals het plaatsen van verplaatsbare schotten in stallen, geldt er nu een totaalverbod voor de neusring. 

Vriesbranden of koudmerken van runderen
Dezelfde nota van toelichting maakt melding van een verbod op het vriesbranden van runderen. Ook dat mag niet meer. Het besluit is gebaseerd op een advies van de Raad voor Dierenaangelegenheden. Het vriesbranden, ook wel koudmerken genoemd, wordt nogal eens toegepast om een nummer in de huid te stempelen. De ingreep veroorzaakt kort durende pijn gevolgd door een ontstekingsreactie van ongeveer vier dagen, waarvan de koe over het algemeen spontaan herstelt. Er is dus weliswaar sprake van een welzijnsaantasting die binnen het aanpassingsvermogen van het rund ligt, maar het resultaat van de handeling is een permanente, plaatselijke verandering aan de eigenschappen van het dier waardoor de integriteit van het dier is aangetast. De ingreep dient het gebruiksgemak van de dierhouder, maar is niet noodzakelijk, aldus de Nota van toelichting.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier