Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlandse landgeit is genetisch gezien uniek

Ingediend door jinke op 05 januari 2013 - 19:50

De Nederlandse landgeit is genetisch gezien uniek. Dit blijkt uit het zogeheten Nordic Goat Project, een onderzoek van Wageningen Universiteit. Volgens voorzitter van de Landelijke Fokkersclub Nederlandse Landgeiten Johannes Tigchelaar laat dit ras zich niet in een hokje plaatsen.

''De uit handel met Vikingen en Spanjaarden ontstane landgeit is doorontwikkeld tot een nu gedomesticeerde, grof geblokte geit met een harde, sobere inborst'', aldus Tigchelaar. Hij noemt de uitkomst van het Nordic Goat Project ''belangwekkend''. Geneticus Jack Windig van Wageningen Universiteit  is betrokken bij het onderzoek naar landgeiten. Gekeken is of de Nederlandse landgeiten genetisch overeenkomen met landgeiten uit andere Europese landen. Volgens Windig neemt de Nederlandse landgeit een aparte plaats in. De resultaten van het onderzoek worden binenkort gepubliceerd.

De landelijke fokkersclub, die net als de Nederlandse Angorageiten Fokkersvereniging vorig jaar een stamboekerkenning heeft gekregen van het productschap, heeft zich de afgelopen jaren een goed beeld kunnen vormen van de populatie Nederlandse landgeiten. Die is genetisch gezond (de gemiddelde toename van inteelt is bijzonder laag) en gevarieerd. Er is wel sprake van een lichte daling van het aantal voor de fokkerij gebruikte dieren. Ook het aantal fokkers neemt af en ligt nu rond de 150.

Diversiteit
Binnen de club is een discussie gaande over diversiteit. De fokkersgroep Midden Nederland propageert meer verscheidenheid. Dit om te voorkomen dat over tien jaar alle landgeiten in Nederland sterk op elkaar lijken. Er zou meer gefokt kunnen worden op variatie in kleur, aftekening, beenwerk en beharing, aldus Albert van der Streek. ''Het aantrekkelijke van het fokken met de landgeit is dat een eigen voorkeur van de fokker niet storend is, maar juist verrijkend voor het ras kan zijn, mits niet iedereen hetzelfde gaat doen.''  

Redactie Levende Have 

Meer over de Nederlandse landgeit in het februarinummer van Levende Have. Dit nummer verschijnt rond 14 februari.

Comments

Ingediend door Anoniem op 06 januari 2013 - 11:11

Geachte redactie,

In het stukje over de Nederlandse Landgeit staat dat de landelijke fokkersclub van dit ras, het enige geitenras is dat een stamboekerkenning heeft gekregen van het productschap. Dit klopt niet. Ook de NAFV heeft een erkenning voor de Angorageit. Dit wordt op de site van de PVE weergegeven:

http://www.pve.nl/pve?waxtrapp=qgukIsHsuOnbPTEcBHVA

Met vriendelijke groet,

Gerrit Houwers

Penningmeester NAFV

Ingediend door Anoniem op 08 januari 2013 - 20:01

Als antwoord op door Anoniem

terecht

Dank voor de correctie. We hebben het bericht aangepast.

Ingediend door Anoniem op 08 januari 2013 - 14:18

Reactie ingetrokken

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier