Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Nederlands landvarken belandt in museum

Ingediend door jinke op 08 september 2015 - 11:28
Nederlands landvarken
Het Boerenbondsmuseum in Gemert heeft sinds kort de beschikking over een zeer zeldzaam Nederlands Landvarken met een toom biggen. De zeug is één van de laatste exemplaren van dit ras.
 
Brabantse varkenshouders hebben het varken cadeau gedaan. Het Nederlands landvarken heeft de speciale aandacht van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen. Die schat dat er op dit moment nog maar drie beren van het Nederlands Landvarken in leven zijn. De stichting heeft het initiatief genomen om het Nederlands Landvarken in leven te houden door hobbyvarkenshouders en kinderboerderijen te interesseren voor dit levend erfgoed.
 
Varkenshouder Jan Melis was nog in het bezit van een zeug van het zeldzame ras. Hij kwam met het idee om het zeldzame varken te schenken aan het Boerenbondsmuseum zodat het goed bewaard wordt voor de toekomst. Het varken met zijn typische hangende oren zal verzorgd gaan worden door een medewerker van het Boerenbondsmuseum.
 
Jan Melis en zijn collega-varkenshouders uit Gemert staan het museum bij met hulp en advies. Eerst was de zeug met biggen gehuisvest in de monumentale boerderij. Maar sinds enkele weken zijn de varkens verhuisd naar een hok met buitenuitloop. Het is de bedoeling dat het Nederlands Landvarken binnen het museum nog regelmatig een nest jonge biggen gaat voortbrengen.
 
In het Boerenbondsmuseum in Gemert wonen al koeien, kippen, geiten, ezels, cavia’s en konijnen. Ze horen bij het boerenleven van vroeger. In het museum kom je alles te weten over het Brabantse boerenleven van een eeuw geleden.
 
Redactie Levende Have/Bron: pigbusiness.nl
 
Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier