Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Meldingsplicht voor Schmallenbergvirus

Ingediend door jinke op 20 december 2011 - 20:08

Eigenaren van ooien die misvormde lammeren ter wereld brengen moeten dit melden bij de Nederlandse Voedsel en Waren Autoriteit. Staatssecretaris Bleker kondigde deze meldingsplicht voor het Schmallenbergvirus vandaag aan.

Op dit moment is onderzoek gaande naar de aanwezigheid van het virus op 28 schapenbedrijven. Op deze bedrijven zijn misvormde lammeren geboren. Vijftien bedrijven hebben zich gemeld met vermoedens van een besmetting met het Schmallenbergvirus.

In een algemeen overleg met de Tweede Kamer bleek dat een meldingsplicht kan rekenen op brede steun. ''Alle alertheid is geboden'', zei J. Snijder van de VVD. CDA-er Ormel pleitte voor meer aandacht voor mogelijke ziekteverschijnselen bij mensen. Eerder heeft Bleker in een brief aan de Tweede Kamer aangegeven dat  het gevaar voor de volksgezondheid gering is. Ormel wees erop dat er een virus bestaat dat verwant is aan het Schmallenbergvirus waar mensen wel degelijk ziek van kunnen worden. Dit zogeheten La Crosse virus veroorzaakt encefalitis. Volgens Ormel zouden gevallen van hersenvliesonsteking bij mensen tijdelijk geregistreerd moeten worden om te zien of er sprake is van een toename.

Schippers: ''Overdracht op mensen niet waarschijnlijk''
Minister van Volksgezondheid E. Schippers liet weten dat goed is gekeken naar een mogelijke overdracht van het vrius van dieren op mensen. ''Niet waarschijnlijk'', vatte ze de uitkomst van een quickscan samen. Het Schmallenbergvirus lijkt het meest op virussen die alleen voorkomen bij dieren. Niettemin zijn de GGD-en en de huisartsen gewaarschuwd alert te zijn op eventuele ziekteverschijnselen die mogelijk samenhangen met het Schmallenbergvirus. Verder wees ze op de noodzaak van gebruikelijke hygiene rond het aflammeren.

SP-er Van Gerven opperde de mogelijkheid van ruimingen, daar waar besmetting met het virus wordt geconstateerd. ''Om verspreiding van het virus te voorkomen en infectiehaarden te bedwingen'', gaf Van Gerven aan.Volgens Bleker is ruimen niet aan de orde bij een virus dat via knutten wordt overgedragen.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:
Schmallenbergvirus ook verwacht bij hobbyschapen

Zie ook dossier over Schmallenbergvirus

Comments

Ingediend door Anoniem op 01 januari 2012 - 12:36

Als je als dierenarts en veehouder uit de kranten moet vernemen dat er weer een nieuw virus is opgedoken, is dat nog daar aan toe. Maar als je dan moet bellen om de symptomen te vernemen zodat je weet waar je op moet letten, krijg je wazige antwoorden. Vervolgens is er al weer een kamerlid dat over ruimen begint.

De geluiden die je hoort uit de branche zijn begrijpbaar. "Als de overheid niet de moeite kan nemen jouw tijdig te informeren, waarom dan wel de overheid informeren? Om je vervolgens wéér te laten ruimen?"

M.a.w. ik denk niet dat iedere veehouder staat te springen zich te melden en dat er veruit meer gevallen zijn dan nu bekend. En zo lang er niemand dood omvalt, zal dat nu en in de toekomst wel zo blijven. Zeker als er politici zijn te vinden die ruimen als DE oplossing zien voor elk medisch probleem. Verzin eens iets beters zou ik zeggen. En doe eerst eens iets aan het vertrouwen in de overheid.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier