Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Mangalitza varken bindt strijd aan met berenklauw

Ingediend door jinke op 11 oktober 2012 - 11:43

De gemeente Almere zet in het Kromslootpark Mangalitza varkens in tegen de reuzenberenklauw. Een eerder experiment met schapen is mislukt.

Volgens wethouder Ed Anker gaat het om een drie maanden durende proef. Hierbij wordt het Mangalitza varken ingezet om de berenklauw tot en met de wortel aan te pakken.  Het is voor het eerst dat er in Nederland varkens van dit ras worden ingezet. In Oost-Europa zijn er al eerder succesvolle experimenten met de Mangalitza uitgevoerd. De berenklauw bevat stoffen die heftige allergische reacties kunnen oproepen bij de mens. Het Mangalitza varken blijkt ongevoelig voor deze stoffen. Voor de proef in Almere is een bosperceel afgerasterd. Daar lopen nu vier varkens.

Mangalitza's staan ook wel bekend als Hongaarse wolvarkens. Ze hebben een goede reputatie als ''levende ploeg''. Ze zijn bestand tegen kou, zeer beweeglijk en daardoor goed te houden als scharrelvarken. Het is ook een sterk varken. Ze kunnen goed buiten verblijven. De kans is groot dat de Mangalitza's de berenklauw met wortel en tak uitroeien, maar dat ze ook een volledig omgeploegd stuk grond achterlaten. Hierin kunnen zich gemakkelijk weer nieuwe planten vestigen. De Mangalitza zou na bewezen diensten dus wel eens een blijvertje kunnen zijn in het Kromslootpark.

Redactie Levende Have 

Zie eerder bericht:
Alpaca's beschermen schapen in Almere

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier