Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

LTO pleit voor registratie verblijfplaats paarden

Ingediend door jinke op 07 oktober 2015 - 10:54

LTO Nederland pleit naar aanleiding van uitbraken van het West Nijl Vrus in Frankrijk voor een adequate registratie van de verblijfplaats van paarden. Met het oog op een eventuele uitbraak in Nederland is het noodzakelijk te weten waar de paarden zich bevinden.

In het zuiden van Frankrijk zijn tot nu toe 38 paarden besmet met het West Nijl Virus. Enkele dieren zijn geeuthanaseerd, de rest is in quarantaine geplaatst. De situatie in Zuid-Frankrijk is geen reden tot directe paniek in Nederland, maar geeft wel de urgentie aan dat de paardensector toe moet werken naar een adequaat registratiesysteem van paarden. Wanneer bekend is waar paarden worden gehouden en hoeveel het er zijn, biedt dit mogelijkheden snel maatregelen te kunnen nemen om verspreiding van de ziekte te voorkomen, aldus LTO. Het virus wordt overgedragen door insecten en kan ook mensen ziek maken.

Eigenaren van paarden zijn verplicht hun dieren te chippen en van een paspoort te voorzien. Maar een dergelijke registratie zegt niets over de verblijfplaats van het paard. LTO is voor het inzichtelijk krijgen van de verblijfplaatsen van paarden in Nederland door middel van houderregistratie. Het is niet voor het eerst dat er gepleit wordt voor een houderregistratie. Het stuit op nogal wat weerstand in de paardenwereld. De Sectorraad Paarden heeft een werkgroep in het leven geroepen die met een sluitend systeem voor Identificatie en Registratie moet komen.

Redactie Levende Have/Bron: LLTB.nl

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier