Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

LTO: kleinschalige houders zwaarder belasten

Ingediend door jinke op 15 februari 2014 - 10:55

LTO wil dat de kleinschalige houders van schapen en geiten het grootste aandeel voor hun rekening nemen in de financiering van het systeem voor identificatie en registratie (I&R).

De belangenorganisatie van de boeren is tegen een heffing per melding, zoals is voorgesteld door het ministerie van Economische Zaken. De Nederlandse Belangenvereniging van Hobbydierhouders (NBvH) is tegen een vast bedrag per jaar en wil alle kosten van het systeem dekken door schapen- en geitenhouders uitsluitend te laten betalen voor het doen van meldingen. Wel zo eerlijk, vindt de NBvH, gelet op het doel van I&R: tracering en beperking van risico's van verspreiding van dierziekten. Die risico's dioen zich vooral voor bij de grootschalige houders.

Voor het I&R-systeem moet 1,6 miljoen bij elkaar worden gebracht. LTO stelt voor jaarlijks 22 euro te heffen bij houders van 1-20 schapen en 50 euro bij houders van 21-50 schapen. Alleen al de 22 euro voor de kleinschalige houders zou neerkomen op een totaalbedrag van ongeveer €950.000, uitgaande van 24.000 kleinschalige schapenhouders en 19.000 kleinschalige geitenhouders. Hiermee zou het zwaartepunt van de financiering bij de kleinschalige houders komen te liggen.

Het ministerie van Economische Zaken heeft eerder al voorgesteld 19 euro per houder in rekening te brengen en 25 cent per melding. Binnenkort is er weer overleg.

Redactie Levende Have

Eerder bericht:
´Dierhouders vrijstellen van vast bedrag voor UBN´

Wat vind je van dit bericht? Heb je zelf een voorstel voor een eerlijke verde\ling van de kosten voor I&R? Zet hieronder je reactie.

Comments

Ingediend door Anoniem op 17 februari 2014 - 10:47

Men realiseert zich niet, dat de kinderboerderijen door de gemeenten worden afgestoten en ze alleen maar nog in stand kunnen worden gehouden door inspanningen van vrijwilligers. Velen zullen het financieel niet gaan redden en dan kan een dergelijke maatregel wel eens de doodsteek zijn.
Rein Post

Ingediend door vaneldijk op 19 februari 2014 - 18:27

Het blijft steeds het zelfde: De grote vervuiler komen in verhouding het beste weg, terwijl KLEINSCHALIGHEID dé oplossing is voor mens, dier en milieu.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier