Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Lammeren van geiten ontwikkelen een accent

Ingediend door jinke op 11 maart 2012 - 15:15

Lammeren van dwerggeiten mekkeren niet overal op dezelfde manier. Ze blijken een ''accent'' te kunnen ontwikkelen dat specifiek is voor hun groep.

Dit vermogen om een geheel eigen, voor groepsgenoten herkenbaar geluid te produceren leek te zijn voorbehouden aan sommige vogelsoorten, walvissen, olifanten, vleermuizen en mensen. Engelse onderzoekers - dr. Elodie Briefer en dr. Alan Mc Elligott - van de Universiteit van Londen hebben aangetoond dat ook geiten hiertoe in staat zijn.

Ze bestudeerden vier groepen dwerggeiten, alle bestaande uit tweelingen of eenlingen met dezelfde moeder maar een andere vader. Van deze geiten maakten ze geluidsopnamen. De eerste opnamen hadden plaats een week na de geboorte, de tweede opnamen volgden vier weken later. Op dat moment vormen de lammeren groepen met leeftijdgenoten. Wat opviel was dat de eenlingen die in dezelfde groep zaten, hetzelfde soort gemekker lieten horen. Het gemekker begon steeds meer overeen te komen naarmate de tijd vorderde.

Volgens de onderzoekers beschikken landbouwhuisdieren over cognitieve vermogens die tot dusver onvoldoende zijn erkend. Onderzoeksresultaten als deze kunnen van belang zijn voor het verbeteren van het dierenwelzijn. Iets om rekening mee te houden is dat individuele geiten die doorgaans in complexe sociale groepen leven, elkaar herkennen aan hun gemekker.

Redactie Levende Have/Bron: Animal Behaviour

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier