Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kwart bruine ratten resistent tegen gif

Een kwart van de bruine ratten in Nederland blijkt niet of slecht te reageren op rattengif. Deze resistentie wordt gemeld door onderzoekers van Wageningen UR na een rattenkeutelonderzoek.

In het totaal ontvingen de onderzoekers 361 rattenkeutels uit heel Nederland. Daarvan bleken 169 monsters geschikt voor analyse. Hiervan  was 25 procent afkomstig van resistente ratten. Dit percentage komt overeen met schattingspercentages van Nederlandse bestrijders en met cijfers uit Frankrijk, aldus de onderzoekers. De 25 procent is een gemiddelde voor heel Nederland.

In sommige regio’s, bijvoorbeeld delen van Twente en de Achterhoek, werden alleen maar keutels gevonden van resistente ratten. Het ‘rattenkeutelonderzoek’  laat zien dat resistente ratten inmiddels over een groot deel van Nederland zijn verspreid. Voor de bestrijding is het belangrijk om te weten of en hoe snel deze resistente populatie zich verder uitbreidt en hoe de dieren zich verplaatsen.

De onderzoekers willen in vervolgonderzoek een link leggen tussen werkzame gifstoffen en genmutaties die resistentie veroorzaken. De onderzoekers kunnen het nu verkregen genetische materiaal ook gebruiken om andere mutaties in het resistentiegen op te sporen en onderzoek doen naar migratiepatronen van de bruine rat. Het nu afgeronde onderzoek naar de verspreiding van de resistente bruine rat in Nederland is uitgevoerd in opdracht van en gefinancierd door het ministerie van Intrastructuur en Milieu.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier