Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Konijnen willen stro, hooi en hout om op te knagen

Ingediend door jinke op 27 december 2010 - 15:25

Konijnen hebben behoefte aan stro, hooi en hout om op te knagen. Wageningen Universiteit heeft voor de commercieel gehouden konijnen uitgezocht welk materiaal het meest geschikt is. De uitkomsten van dit onderzoek zijn ook bruikbaar voor de konijnen op kinderboerderijen en bij  particulieren.

Veel konijnen zitten nog altijd in hokken. Niet iedereen is in de gelegenheid deze dieren een ruime behuizing te geven met voldoende graaf- en knaagmogelijkheden. Zogeheten ''verrijkingsmateriaal'' kan het leven van deze dieren wel veraangenamen. Van hooi en stro is bekend dat konijnen er dol op zijn, maar welke type hout is het meest geschikt? Onderzocht zijn hout van de Acacia (Robina pseudoacacia), wilg (Salix alba), kleinbladige linde (Tilia cordata), zwarte populier (Populus nigra) en paardenkastanje (Aesculus hippocastamum).

Ongeschikt: vlier, beuk, berk, witte moerbei en eik

Een aantal houtsoorten bleek ongeschikt voor konijnen, te weten: vlier, beuk, berk, witte moerbei en eik. Aan zwarte populier en acacia werd weinig aangeknaagd, maar er werd een toename van sociaal gedrag (zoals elkaar besnuffelen en poetsen) waargenomen en daarom zijn ze geschikt bevonden als omgevingsverrijking.

Geschikt: wilg, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar

Wilg, paardenkastanje, kleinbladige linde en fijnspar zijn geschikt als knaagmateriaal. In al het onderzoek werd het hout ontdaan van de bast om ziekten (schimmels) te voorkomen. De houten staaf met een diameter van 2,5 tot 8 cm werd bevestigd aan een van de zijwanden of aan de bovenkant van het hok.

Hooiruifje in het konijnenhok

Wat hooi en stro betreft waarschuwen de onderzoekers voor vervuiling van de bodem. Uitwerpselen verdwijnen tussen het hooi en stro en de bodem lijkt dan ogenschijnlijk schoon. Wellicht kan er een klein hooiruifje worden gemaakt in het konijnenhok. Ook moet gelet worden op de kwaliteit van het hooi en stro. Het materiaal mag geen schimmels bevatten.

© Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier