Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

'Konijn op positieflijst onder voorwaarden'

Ingediend door jinke op 09 maart 2015 - 21:00
De Stichting Konijnenbelangen wil dat het konijn van de lijst vrij te houden dieren wordt afgehaald. Deze diersoort zou alleen onder voorwaarden gehouden mogen worden. Ook het Platform Verantwoord Huisdierbezit is die mening toegedaan.
 
Het rapport “Het konijn, een onbegrepen dier'' van de Stichting Konijnenbelangen toont aan dat er strikte eisen moeten worden gesteld aan het verkopen en houden van konijnen. Voorlichting is niet afdoende, aldus de Stichting. De welzijnsproblemen bij konijnen zijn zeer groot. Veel problemen komen voort uit het onjuist verzorgen en houden van konijnen, zegt woordvoerster Maryo van den Berg. Wettelijke maatregelen zijn noodzakelijk. 
 
Ook het Platform Verantwoord Huisdierenbezit maakt zich sterk voor voor het konijn. Houderijvoorschriften zijn essentieel om deze problemen op te lossen. Het PVH zet zich ervoor in op korte termijn voorschriften op te stellen die voor iedere liefhebber haalbaar zijn.
 
Door staatssecretaris Dijksma te verzoeken het konijn op te nemen op de lijst van zoogdieren die onder voorwaarden mogen worden gehouden, kunnen houderijvoorschriften bindend worden. Hiermee wordt het welzijn van de Nederlandse konijnen beter gewaarborgd.
 
Dijksma publiceerde eerder dit jaar drie lijsten met zoogdieren: een positieflijst, een lijst met onder voorwaarden te houden dieren en een negatieflijst.
 
Redactie Levende Have
 
Zie eerder bericht:

Comments

Ingediend door vaneldijk op 10 maart 2015 - 12:02

Op deze manier geredeneerd kan er geen enkel dier op de positieflijst staan. Ook geen hond, kat of guppy omdat je moet vrezen dat er mensen zijn die die dieren niet goed gaan verzorgen. Dan moet er achter elke voordeur gekeken worden of het wel goed gaat met de dieren. Er zijn wel grenzen hoor. Bovendien lopen dieren die onder voorwaarde gehouden mogen worden het zelfde risico want de mogelijkheid om dit te controleren is zeer klein. Goede voorlichting geven is de blijft noodzakelijk omdat veel dieren onder de onwetendheid van de houder lijden.

Ingediend door Anoniem op 10 maart 2015 - 12:16

Ik denk dat Ypma volledig gelijk heeft, hoe wil je handhaven dat de dieren een juiste behandeling krijgen. Dat geldt voor honden en katten net zo. Een intensieve goede voorlichting is essentieel.

Ingediend door vaneldijk op 14 maart 2015 - 16:20

het zou prachtig zijn als er meer regels zouden komen voor konijnen.
het konijn is een groepsdier maar het wordt heel zielig en sneu in een hokje gestopt want hun kinderen vinden het zo leuk (konijn dus niet)

Ingediend door Anoniem op 14 maart 2015 - 17:01

Inderdaad, dit geldt voor alle dieren. Ook paarden horen niet alleen te staan en honden die nooit naar buiten mogen of aan de ketting gehouden worden, hebben het niet goed. Een kanarie in een klein kooitje ook niet.........En zo kan je wel doorgaan!

Ingediend door vaneldijk op 14 maart 2015 - 19:14

Het zou heel goed zijn als dit gedaan word, als je naar de statistieken gaat kijken worden er veel meer konijnen slecht gehouden dan een ander huisdier. Het is een onbegrepen dier die vaak wordt aangeschaft voor het kind, waarvoor het een te kwetsbaar dier is. Neem daarbij dat in veel winkels verkeerde voorlichting gegeven wordt (denk aan de reclame met de witte konijnen: het zijn echt twee mannetjes) en je krijgt een dier wat totaal verkeerd gehouden word.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier