Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kippen leggen grotere eieren door klassieke muziek

Ingediend door jinke op 19 april 2014 - 15:03

Mozart, Bach, Strauss - kippen gaan grotere eieren leggen als ze de muziek van deze componisten horen. Dat is tenminste de ervaring van Peter Yealands, een wijnboer uit Nieuw Zeeland.

In de veronderstelling dat planten reageren op muziek en de struiken waaraan de druiven groeien sterker zouden worden en minder gevoelig voor ziekten, speelde Yealands een CD-tje af met klassieke muziek. Hij merkte echter weinig verschil. Toen hij dezelfde muziek aanzette in het kippenhok, zag hij tot zijn verbazing dat de eieren gaandeweg groter werden. In de hokken waar de kippen geen muziek te horen kregen, werden eieren gelegd van ongeveer 52 gram, in de hokken met muziek nam het gewicht van de eieren met zo'n tien gram toe.

De ervaring van Yealands vraagt om nader onderzoek. Bekend is dat kippen geluiden kunnen waarnemen tussen de 15 en 10.000 Hz. Geluiden tussen de 1000 en 4000 Hz horen ze het best. De meeste van hun eigen kippengeluiden zitten tussen de 500 en 6000 Hz. Aan kleine verschillen in toonhoogte en ritme herkennen ze hun individuele soortgenoten. Of ze van muziek houden en hoe ze hierdoor zodanig beinvloed worden dat ze grotere eieren produceren - daarover valt vooralsnog geen zinnig woord te zeggen.

Redactie Levende Have/Radio New Zealand National

Comments

Ingediend door vaneldijk op 22 april 2014 - 12:21

Een neef met een melkbedrijf van 500 dieren in de USA draaide in zijn melkstal, waar de dieren dus mechanische gemolken werden, klassieke muziek tijdens het melken. Hij stelde dat de koeien daardoor rustiger werden tijdens het melken. Mogelijk zien we bij kippen hetzelfde effect n.l. dat de kippen rustiger worden en dan op een gemak aan een flink ei kunnen werken. Hennen zonder muziek zijn in deze gedachte dan gestresster wat resulteert in kleinere eieren. Zoals bekend kunnen erg gestresste kippen windeieren leggen i.c. eieren zonder eischaal. Deze dieren nemen dus nog minder tijd om een ei te leggen.

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier