Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kentekenplicht voor tractoren per 2017

Ingediend door jinke op 19 oktober 2015 - 11:23
Tractoren moeten binnenkort een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. Daartoe heeft de regering besloten. De verplichting geldt per 1 januari 2017 voor nieuwe tractoren. Bestaande tractoren moeten voor mei 2018 worden voorzien van een kenteken.
 
Invoering van een kenteken voor trekkers is een wens van de Tweede Kamer. Europees geldt er een APK-verplichting voor snelle tractoren, die in 2018 in werking treedt. Snelle tractoren mogen dankzij de kentekening maximaal 40 kilometer per uur gaan rijden, op wegen waar dat volgens de wegbeheerder veilig is. Voor tractoren geldt momenteel nog een snelheidslimiet van 25 kilometer per uur. 
 
Met het kenteken wordt ook de handhaving vereenvoudigd. De politie kan aan de hand van het kenteken beter optreden bij gevaarlijk rijgedrag. Ook is controle mogelijk op verzekering, maximum laadvermogen en ontheffingen om op een bepaalde weg te mogen rijden. De kentekenplicht zal gelden voor alle tractoren en mobiele voertuigen met beperkte snelheid. Naar schatting zijn dit in totaal 430.000 voertuigen en 150.000 landbouwaanhangers waarmee 40 kilometer per uur gereden gaat worden.
 
Straatveeg- en maaimachines smaller dan 1.30 meter en tractoren die niet harder kunnen dan 6 km per uur zijn uitgezonderd voor de kentekenplicht. 
 
Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 19 oktober 2015 - 21:02

Waar ga ik z,n tractor kenteken aan vragen ??

Ingediend door jinke op 20 oktober 2015 - 11:02

<p>Daarover komt vast nog wel een bericht. Maar ik neem aan bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer.&nbsp;</p>

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier