Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kans op Rift Valley koorts grootst in gebied met weinig vee

Ingediend door jinke op 07 augustus 2013 - 16:02

De kans op een uitbraak van Rift Valley koorts in Nederland is het grootst in een gebied met weinig vee. Dit blijkt uit een studie met behulp van een wiskundig model, uitgevoerd door het Centraal Veterinair Instituut in Lelystad.

Rift Valley koorts is een virusziekte die door insecten wordt overgedragen en waarvoor zowel mensen als dieren gevoelig zijn. Bij mensen veroorzaakt een infectie doorgaans milde verschijnselen, maar in sommige gevallen kan door complicaties de afloop fataal zijn. Onder andere runderen, geiten en schapen kunnen besmet raken met virus. De infectie kan bij drachtige dieren abortus veroorzaken en bij pasgeboren dieren tot de dood leiden. De ziekte komt voor in Afrika; introductie in Europa wordt niet uitgesloten.

Onzekerheden
Rift Valley koorts wordt in Afrika door verschillende soorten steekmuggen overgedragen, die verwant zijn aan soorten die in Nederland voorkomen. Een introductie van het virus zou dus tot een uitbraak in Nederland kunnen leiden. Veel aspecten van de overdracht van het virus dat Rift Valley koorts veroorzaakt, zijn echter niet goed bekend. De belangrijkste onzekerheden zijn de vectoraantallen in Nederland en of deze steekmuggen in staat zijn het virus over te dragen. Bovendien is het niet bekend hoe deze mogelijke vectoren zich gedragen in het Nederlandse klimaat. Daarnaast is het van belang om te weten of deze vectoren naast de veepopulatie ook nog voeden op andere dieren, die al dan niet het virus verder kunnen verspreiden. Voor een belangrijke groep wilde dieren -  herten en reeën - is het bijvoorbeeld onbekend of ze vatbaar zijn voor Rift Valley koorts.

Een uitbraak van Rift Valley koorts heeft mogelijk grote gevolgen voor de volksgezondheid, dierenwelzijn en economie. Het CVI adviseert nader onderzoek naar de steekmuggen: of zij het virus kunnen overdragen, bij welke dieren zij in welke hoeveelheden voorkomen en of het virus kan  overleven in vectoren gedurende de winter.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier