Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Kalveren leren beter met z'n tweeën

Ingediend door jinke op 04 maart 2014 - 10:09

Het individueel huisvesten van kalveren, zoals veel gebeurt, levert leerproblemen op. Kalveren die met z'n tweeën zijn, leren beter.

Dat blijkt uit onderzoek van de universiteit van British Columbia, gepubliceerd in het tijdschrift Plos One. De onderzoekers adviseren de kalveren gedurende de periode dat ze uitsluitend melk drinken in groepjes te huisvesten. Dat komt hun aanpassingsvermogen ten goede. Ze zullen gemakkelijker veranderingen accepteren en ook in staat zijn moeilijke opdrachten uit te voeren, die melkrobots en automatische voersystemen met zich meebrengen.

Kalveren worden vaak individueel gehuisvest om overdracht van ziekten te voorkomen, maar volgens de onderzoekers berust dat op een misvatting. In kleine groepjes is kans op overdracht van ziekten niet groter.
Het verschil tussen individuele huisvesting en groepshuisvesting kwam aan het licht toen de onderzoekers kalveren herhaaldelijk confronteerden met een onbekend voorwerp. De individueel gehuisveste kalveren reageerden telkens alsof ze het voorwerp voor het eerst zagen, de kalveren in groepshuisvesting  wenden aan het voorwerp en negeerden het op den duur. Ook in andere testen gaven de groepskalveren blijk van een groter leervermogen.

Redactie Levende Have/Bron: Science Daily
 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier