Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Intervet ontwikkelt vaccin tegen drie kippenziekten

Ingediend door jinke op 05 april 2016 - 21:19

Vaccinproducent Intervet heeft een vergunning aangevraagd voor een onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van een genetisch gemodificeerd kalkoenen herpesvirus. Hierin zijn genen gekloneerd van virussen die New Castle Disease (pseudo-vogelpest) en de ziekte van Gumboro veroorzaken.  

Het onderzoek moet leiden tot een vaccin dat tegen drie ziekten bescherming biedt: New Castle Disease, de ziekte van Gumboro en de ziekte van Marek. De vergunningaanvraag ligt ter inzage bij het RIVM. Er kan nog beroep tegen worden aangetekend. Het onderzoek zal worden uitgevoerd in Boxmeer en Aalten.

De drie kippenziekten vormen een risico voor de commerciele pluimveehouderij, maar ook hobbypluimveehouders kunnen ermee te maken krijgen. Voor pluimvee dat naar tentoonstellingen en keuringen gaat, is een vaccinatie tegen New Castle Disease verplicht. De ziekte van Marek komt veelvuldig voor bij hobbypluimvee. Inenten is op dit moment lastig omdat het bestaande vaccin alleen in grote hoeveelheden verkrijgbaar is. 

Redactie Levende Have/Bron: ministerie I&M

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier