Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Inspirerend onderzoek biodiversiteit bij hobbyboeren

Ingediend door jinke op 17 mei 2011 - 10:28

Het thema biodiversiteit leeft bij hobbyboeren. Een eerste onderzoek van Levende Have naar de praktijk van biodiversiteit op de hobbyboerderij heeft een groot aantal ideeen opgeleverd. Opvallend is dat de hobbyboeren, die hebben deelgenomen aan het onderzoek, zeer actief zijn op dit gebied.

Het onderzoek vormt het inspirerende begin van het project ''Van regenworm tot Lakenvelder'', waarmee de Stichting Levende Have eind vorig jaar in de prijzen is gevallen. Het project moet uiteindelijk leiden tot een digitaal ideeënboek voor de hobbymatige houders van boerderijdieren. Dit ideeënboek zal worden gepubliceerd op deze website.

In totaal 23 hobbyboeren namen deel aan het onderzoek. Zij hebben een uitgebreide vragenlijst beantwoord. Onder de inzenders is een redelijk goed beeld wat biodiversiteit is, constateert Nicole Schalkx die voor Levende Have het project uitvoert. De overgrote meerderheid (95 %) geeft aan dat ze in meer of mindere mate rekening houden met de biodiversiteit tijdens het inrichten van het erf, weide enveestapel. Opmerkingen die worden gemaakt kunnen op de volgende manier worden samengevat:

  • Keuze voor (inheemse) boomsoorten, struiken, planten is belangrijk. Veel planten biedt vogels, dieren en insecten een schuil- en leefplek.
  • Laat ruimte in je tuin om de natuur zijn gang te laten gaan, ruige hoekjes, houtwallen, singels, heggen, slootkanten.
  • Niet te veel dieren op een (te) kleine ruimte. Kies voor verschillende kruiden en grassoorten in de weide.
  • De rassen afstemmen aan de omstandigheden die er zijn. Bijv. minder gevoelig voor ziekten.
  • Kies voor oude landbouw gewassen en oude dierrassen.

Omdat 95 % heeft aangegeven rekening met biodiversiteit te houden is het niet vreemd dat vrijwel niemand zijn erf en veestapel als slecht beoordeeld. Er is wel een minderheid (22 - 26 %) die nog lang niet tevreden is en zowel het erf als de weide en de veestapel als matig beoordeelt. De meerderheid (tussen de 48 - 83 %) is tevreden, maar wil nog wel meer. En een klein aantal mensen (13 – 22 %) vindt dat zij het heel goed voor elkaar hebben.

Thema's biodiversiteit
In de enquête worden 18 thema’s genoemd met betrekking tot biodiversiteit. Over het algemeen hebben alle thema’s veel belangstelling. De deelnemers aan het onderzoek zien het thema ‘waterhuishouding’ als het meest invloedrijk voor de biodiversiteit. Dit thema krijgt een gemiddeld cijfer van 4,3 op een schaal 1-5.
De thema’s ‘bodemdiertjes’, ‘insecten’ en ‘tuinvogels’ krijgen gemiddeld respectievelijk 4,1 – 4,0 – 4,0 punten. De deelnemers aan het onderzoek hebben zelf ook nog enkele thema’s toegevoegd: het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen, het bemesten met eigen mest en het rommelig houden van het erf.

Problemen bij het realiseren van meer biodiversiteit
Bij het realiseren van meer biodiversiteit stuiten de hobbyboeren ook op problemen. Door ruimtegebrek kunnen ze niet doen wat ze graag willen. Bij meer ruimte kunnen meer dieren gehouden worden en is het makkelijker rommelhoekjes te maken. Het onderhoud van de dieren, aanplant van bomen en planten en het verschralen van de weiden kosten veel geld. Het weiland brengt minder gras (en hooi) op. Het onderhouden van een moestuin en door het niet gebruiken van bestrijdingsmiddelen vergt het onderhoud van het erf meer tijd.
Het onkruid mag niet de overhand krijgen. Dit lukt niet altijd helemaal zonder chemische middelen.
 

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier