Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Houders hobbypluimvee nodig voor onderzoek dioxines in eieren

Ingediend door jinke op 23 april 2014 - 14:07

Het RIVM doet een landelijk onderzoek naar dioxines in eieren. Particuliere kippenhouders die aan dit onderzoek willen deelnemen, kunnen zich hiervoor aanmelden.

De Nederlandse overheid wil graag weten hoe het zit met dioxinegehaltes in eieren van particulieren die kippen houden met een vrije uitloop. Onderzoek in Harlingen heeft laten zien dat dergelijke eieren in sommige gevallen verhoogde gehaltes dioxines en PCB’s bevatten. Verondersteld wordt dat dat elders ook het geval kan zijn. Dit onderzoek moet daar duidelijkheid
over geven.

Het onderzoek wordt uitgevoerd door het RIVM (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu) en het RIKILT, onderdeel van Wageningen UR. De overheid is op zoek naar particulieren die belangeloos willen meewerken aan dit onderzoek en heeft daarvoor de hulp ingeroepen van de GGD-en. Als je meedoet, moet je circa 20 eieren verzamelen en die in de koelkast te bewaren tot ze worden opgehaald. Je krijgt daar van tevoren bericht over. Ook mag je een korte vragenlijst invullen. Aan dit onderzoek zijn geen kosten verbonden. Er wordt geen vergoeding betaald voor de afgestane eieren.
De analyseresultaten worden niet gedeeld met de autoriteiten. In de rapportage wordt evenmin verwezen naar specifieke adressen.

Wie wil meedoen, kan zich tot 1 juni melden bij de regionale GGD. Deze is te vinden via de website www.ggd.nl, waar je op postcode kunt zoeken. Mochten zich teveel mensen aanmelden dan zal er een keuze gemaakt worden, zodat het uiteindelijke onderzoek representatief is voor geheel Nederland.

Redactie Levende Have

Comments

Ingediend door vaneldijk op 23 april 2014 - 17:13

Vreemd zo'n uitgebreid onderzoek zonder redelijke aanleiding. Ware het niet beter om eerst een paar steekproeven te nemen alvorens, na bevinding van zaken over te gaan naar een uitgebreid onderzoek. Zou graag eerst willen weten welke doxinenorm er aanvaardbaar wordt beschouwd voor de diverse vormen van commerciële houderijen. De beloften van geheimhouding van de gegevens is een wassen neus. Onder het mom van de volksgezondheid worden de gegevens toch gewoon naar buiten gebracht. Niet intrappen dus.

Ingediend door vaneldijk op 23 april 2014 - 17:36

gerben, is dit niet steekproef- achtig dan? welk gevaar zie je hierin? dat begrijp ik niet helemaal. gr philine

Ingediend door vaneldijk op 23 april 2014 - 21:29

Philine, uit de gegevens van Harlingen kan niet eenduidig worden afgeleid dat het hobby-ei in tegenstelling tot het bedrijfs-ei vol dioxine zit. Om daar zekerheid over te krijgen wordt dan een onderzoek voorgesteld waar zelfselectie door de onderzoekspopulatie leidend is. Iedere hobbyhouder die naast een fabriek woont of woonde of waarvan de grond om andere reden al verdacht werd beschouwd gaan, ik hoop van niet, eitjes opsturen. De uitkomst lijkt me duidelijk. Onderzoekers, begaan met de volksgezondheid, gaan hier dan publicitair een groot nummer van maken om het hobby-ei om niets verdacht te maken. Het is bekend dat Wageningen er vooral is om het landbouwbedrijfsleven te steunen. Daar is niets op tegen maar nu de ei producerende bedrijven het moeilijk hebben en de hobbysector vele tienduizenden eieren produceren is het erg verleidelijk om deze "concurrent" uit te schakelen op basis dit qua opzet zeer zwak onderzoek. Daarom wil ik de hobbypluimveehouder er op wijzen extra alert te zijn op dit soort onderzoeken waarbij er alleen maar schade voor hen op de loer ligt.
Het zou toch veel meer in de lijn moeten liggen om Met en niet Over de hobbypluimveesector een onderzoek op te zetten.

Ingediend door vaneldijk op 24 april 2014 - 09:18

Geachte geïnteresseerden,

Wat door mij helaas niet helemaal duidelijk gecommuniceerd is, is dat GGD regio Utrecht namens het RIVM alleen de coördinatie doet in de Provincie Utrecht. Mocht u elders wonen en ook geïnteresseerd zijn, meldt u zich dan bij uw eigen lokale GGD. Deze is te vinden via de website www.ggd.nl, waar u op postcode kunt zoeken.
Alvast hartelijk dank!

Met vriendelijke groet,
Femke de Zwart
GGD regio Utrecht

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier