Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Honderden kilometers afrastering nodig in België

Ingediend door jinke op 11 juli 2019 - 08:57

In Belgisch Limburg gaan honderd vrijwilligers meehelpen om hekken te plaatsen rond weilanden en zo het vee te beschermen tegen de wolven Naya en August en hun nakomelingen. Er is 600 km hekwerk nodig, maar dat is niet haalbaar, aldus Pepijn 't Hooft van Wolf Fencing Team Belgium.

“De laatste weken maken de wolven geen slachtoffers meer onder het kleinvee”, zegt 't Hooft in Het Belang van Limburg. “Ze hebben zich duidelijk teruggetrokken in hun wolvengebied. Gust passeert nog wel eens voorbij een cameraval, maar van Naya en de welpen zijn er al even geen beelden meer. In de nazomer en de herfst verwachten we wel meer slachtoffers, want dan gaan de welpen al mee op jacht. Door nog zo veel mogelijk hekken te plaatsen voor ouders en kroost samen beginnen te jagen, kunnen we extra schade beperken.”

Iets kopen bij bol.com? Klik hier en steun met je aankoop Levende Have

De eerste omheining wordt in het weekend van 20 en 21 juli geplaatst in Peer. De vrijwilligers zijn getraind in het aanbrengen van een raster. De eigenaar van de grond moet zelf voor het materiaal zorgen. Na de installatie krijgt hij de kosten voor 80 procent vergoed via het Agentschap Natuur en Bos.

Inmiddels hebben 41 particuliere schapenhouders subsidie aangevraagd. “In totaal spreken we nu over een bedrag van zo'n 65.000 euro”, laat het Agentschap Natuur en Bos weten aan vilt.be. De 80%-vergoeding vindt de Limburgse Schapenvereniging onvoldoende. “Een hek plaatsen om elk perceel waar schapen grazen is niet altijd economisch verantwoord en wordt sociaal niet geaccepteerd, schapen worden namelijk niet steeds op het eigen bedrijf geweid. Enkele schapenhouders laten hun kudde in opdracht van natuurorganisaties of van de gemeente grazen in natuurgebieden, dijken of militaire- en staatsdomeinen”, aldus de schapenvereniging op vilt.be.

Ook in Nederland helpen vrijwilligers om hekwerk te plaatsen. Voor meer info op wolf-fencing.nl

Redactie Levende Have/Bron: Vilt/ Foto: Wikimedia Commons

Aanbevolen door Levende Have
 

 

Bezoek ook onze Boekenpagina, klik hier