Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hobbyvarkens uitgezonderd van preventieve ruiming bij varkenspest

Ingediend door jinke op 26 september 2013 - 10:34

Hobbyvarkens worden uitgezonderd van preventieve ruiming bij een uitbraak van zowel klassieke varkenspest als Afrikaanse varkenspest. Dat staat in het nieuwe beleidsdraaiboek klassieke varkenspest 3.0 en Afrikaanse varkenspest 1.0. De houders van hobbyvarkens moeten wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Die voorwaarden zijn:

  • ze mogen niet meerdan vier varkens houden;
  • ze mogen geen varkens leveren aan professionele bedrijven;
  • ze moeten een UBN hebben.

Bij een uitbraak van varkenspest komt er in eerste instantie een standstill van 72 uur. Bedrijven in de buurt van besmette locaties worden geruimd. Vanaf dit moment is het voor zowel professionele varkenshouderijen als kleinschalige hobbydierhouderijen met varkens, verboden om personen toe te laten op het bedrijf. De maatregelen voor de bedrijfshygiëne en bezoekers gelden ook voor kleinschalige hobbybedrijven. Het gaat om maatregelen zoals scheiding tussen woongedeelte en verblijf van de varkens of toegang van personeel tot de dieren. Daarnaast dienen (kleinschalige) hobbydierhouders voor een hygiëne protocol te zorgen om eigen dieren te beschermen en, bij een eventuele besmetting, verspreiding van het virus vanuit eigen dier(en) te voorkomen.

Vaccinatie
Als er besloten wordt tot vaccinatie, is het uitgangspunt dat alle varkens binnen het vaccinatiegebied worden ingeent. De (kleinschalige) hobbyhouderijen die in het vaccinatiegebied liggen worden door een dierenarts van de NVWA bezocht om de daar aanwezige varkens te vaccineren. Hobbydieren die zich niet binnen het vaccinatiegebied bevinden zullen niet gevaccineerd worden. Het is ook niet mogelijk om hobbydieren preventief te laten vaccineren tegen klassiek varkenspest als er geen vaccinatie voor commercieel gehouden varkens is toegestaan.

Met het oog op een mogelijke uitbraak adviseert de overheid houders van hobbyvarkens:

  • een voervoorraad voor minimaal drie dagen in te slaan;
  • te voorzien in extra mogelijkheden voor stalling van tenminste 6 weken
  • hygiënemaatregelen te treffen.

Redactie Levende Have

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier