Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Heidekoeien nu ook in Drenthe

Ingediend door jinke op 26 mei 2016 - 12:44

De schapen van schaapskudde Stroomdal in Drenthe hebben gezelschap gekregen van heidekoeien. Ze begrazen een natuurgebied van 600 hectare van Staatsbosbeheer. 

Volgens herder Roelof Brandsma is Staatsbosbeheer blij met de heidekoeien: ''Ze zochten een vervanger van de Schotse hooglanders omdat deze uit de kluiten gewassen dieren de jeneverbesstruiken kapot schuren en met hun grote hoorns in recreatiegebieden veel mensen afschrikken'', zegt hij in het blad  van de Stichting Zeldzame Huisdierrassen.

De heidekoeien in Drenthe zijn afkomstig van de groep die in 2007 door het Geldersch Landschap is aangeschaft. Deze organisatie heeft heidekoeien uit Jutland laten overkomen, de enige plek waar deze koeien nog in zuivere vorm voorkwamen. De koeien zijn gekruist met wat kleinere, rasloze runderen, waar goedgelijkende heidekoeien uit zijn voortgekomen. De Stichting Stroomdal in Drenthe heeft nu zeven nazaten - zwarte, roodbonte en vaalbonte heidekoeien - rondlopen, plus een pink en twee kalveren. Ook beschikt men over drie stieren.

Redactie Levende Have/bron: Zeldzaam Huisdier

Zie ook wiki over Heidekoe

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier