Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Hausse misvormde lammeren lijkt voorbij

Ingediend door jinke op 26 januari 2012 - 15:12

De hausse aan geboorten van misvormde lammeren lijkt voorbij. De afgelopen drie dagen zijn er vanuit de schapenhouderij slechts twee meldingen van een mogelijke besmetting met het Schmallenbergvirus bij gekomen. Het aantal meldingen van misvormde kalveren stijgt daarentegen fors.

Het totaal aantal meldingen van misvormde lammeren bedraagt op dit moment 136. Dat er minder nieuwe meldingen bij komen, zou erop kunnen duiden dat de theorie over de samenloop van omstandigheden klopt: de dragende ooien zijn in de zomer van 2011 besmet geraakt net op het moment dat zich bij de lammeren het centrale zenuwstelsel en de hersenen ontwikkelden. Ooien die later in het seizoen zijn gedekt, zijn wellicht wel door besmette knutten gestoken, maar zullen - deze theorie volgend - geen misvormde lammeren ten gevolge van het  Schmallenbergvirus ter wereld brengen. 

Het Schmallenbergvirus lijkt zich niets te hebben aangetrokken van het ras van de schapen en geiten. Alle herkauwers - hobby of geen hobby - hebben risico gelopen om besmet te raken en misvormde lammeren ter wereld te brengen. Van de geiten waar het virus bij misvormde lammeren is aangetoond, waren er twee afkomstig van een hobbygeitenhouderij. Bij de gemelde besmettingen van schapenlammeren ging het in tien procent om hobbyschapen, waaronderde rassen Suffolk, Hampshire Down en ook Drents Heideschaap.

Redactie Levende Have

Voor meer informatie zie dossier Schmallenbergvirus

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier