Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Gumboro breidt zich uit, ook hobbypluimvee loopt risico

Ingediend door jinke op 08 september 2015 - 09:23
Nu het aantal  Gumboro-uitbraken blijft aanhouden, loopt ook hobbypluimvee steeds meer risico op besmetting. Vanwege het resistente karakter van het Gumborovirus vindt indirecte overdracht gemakkelijk plaats.  Wilde vogels, knaagdieren en piepschuimkevers kunnen het virus overbrengen op andere koppels en/of bedrijven. Het virus kan in mest lang overleven. Besmette mest vormt een duidelijke risicofactor, waarschuwt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).
 
VMP, het samenwerkingsverband tussen pluimveedierenartsen en GD, meldt dat het aantal Gumboro-uitbraken blijft aanhouden en zich lijkt uit te breiden naar gebieden aansluitend op gebieden waar al eerder uitbraken zijn gemeld. Tot op heden (september 2015) is uit de monsters die hiervoor zijn opgestuurd naar de GD steeds veldvirus DV86 gevonden. 
 
De Ziekte van Gumboro, ook wel Infectieuze bursitis of Infectious Bursal Disease (IBD) genaamd, wordt veroorzaakt door het Gumboro-virus.  De verschijnselen zijn acute sterfte, diarree, slome, zieke dieren. De diagnose kan via sectie worden gesteld. De kippen vertonen spierbloedingen en bloedingen op de overgang van klier- naar spiermaag. Vanaf drie dagen na infectie wordt er ook een vergrote, oedemateuze, soms door bloedingen kersrode bursa aangetroffen. Vijf dagen na de infectie wordt de bursa juist kleiner. Ook zijn de nieren vaak opgezwollen en bleek.
 
De in Nederland geregistreerde vaccins bieden voldoende bescherming tegen DV86. Wanneer er contact mogelijk is met mest van een besmet pluimveebedrijf, dan is vaccinatie aan te bevelen. Voer de vaccinatie correct en op het juiste tijdstip uit, volgens de voorschriften van de fabrikant met één volledige dosis per dier. Gebruik van minder dan een hele dosis per dier leidt tot een niet goed beschermd koppel, aldus de GD.
 
Het kaartje geeft de gebieden weer waar de laatste melding zich bevindt (zwart) en waar de afgelopen acht weken (rood) en de acht weken daarvoor (oranje) meldingen zijn geweest. Het aangekleurde gebied is gebaseerd op de eerste twee cijfers van de postcode en is daarmee indicatief voor de locatie van de melding maar niet voor de grootte van het gebied met een verhoogd risico.
 
Redactie Levende Have
 
 
 
Eerdere berichten:

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier