Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Genetische achtergrond groenblauwe eieren Araucana ontrafeld

Ingediend door jinke op 29 mei 2014 - 12:53

De groenblauwe eieren van de Araucana zijn te danken aan een mutatie die zich tussen de twee- en vijfhonderd jaar geleden heeft voorgedaan bij het pluimvee dat door de Chileense Mapuche werd gehouden. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers, verbonden aan de Universiteit van Nottingham. De resultaten staan in het tijdschrift Plos One.

De mutatie werd ooit veroorzaakt door een onschadelijk retrovirus, zo hebben de onderzoekers vast kunnen stellen. De vondst van de genen die de groene kleur veroorzaken is van belang nu er een toenemende belangstelling bestaat voor gekleurde eieren. Deze zouden door het publiek niet alleen leuker worden gevonden dan al die saaie bruine en witte eieren, maar ook lekkerder smaken. De onderzoeksresultaten kunnen worden gebruikt bij fokkerijtechnieken als de vraag naar groene eieren verder toeneemt.

De voorouders van de moderne Araucana werden gehouden door de Mapuche, een bevolkingsgroep die twee Zuidamerikaanse rassen – de Colloncas en de Quetero – met elkaar kruiste. De Colloncas legde van oorsprong al de groenblauwe eieren.

Redactie Levende Have/ Bron: Endogenous Retrovirus EAV-HP Linked to Blue Egg Phenotype in Mapuche Fowl

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier