Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geitenfokkers zoeken naar verbinding

Ingediend door jinke op 18 november 2016 - 13:24
Boergeiten

De Nederlandse Organisatie voor de Geitenfokkerij, die dit jaar zijn 100-jarig bestaan viert, gaat de nadruk leggen op verbinding. Een club waarin wordt samengewerkt tussen verschillende typen fokkers, wordt aantrekkelijker voor nieuwe leden, is de gedachte.

Voorzitter Doede de Jong benadrukt dat het aantal geitenfokkers moet toenemen om problemen binnen rassen, zoals inteelt, te voorkomen. ''Ik heb meer zorgen over het aantal fokkers dan over de kwaliteit van de fokdieren'', zegt hij. 

De NOG organiseerde op 12 november samen met Wageningen Universiteit in Putten een symposium over een duurzame toekomst voor geitenrassen. De NOG voert het stamboek over de Toggenburger, witte melkgeit, bonte geit, boergeit en Nbische geit. Binnen de NOG zijn drie groepen fokkers actief: de topfokkers, de fokkers van knuffeldieren en de fokkers van productiedieren. Op het symposium werd samenwerking gepropageerd, ook al hebben de fokkers verschillende fokdoelen. Hobbygeitenhouders die misschien wat minder serieus met de fokkerij bezig zijn, zouden daar wel enthousiast voor gemaakt kunnen worden. ''Kijk niet teveel naar de verschillen, maar naar wat je bindt. Gebruik elkaars dieren'', was de boodschap.

Ook werd de nadruk gelegd op een meer planmatige aanpak van de fokkerij, gecombineerd met het instandhouden van een brede populatie van gezonde fokdieren. Binnen de club bonte geiten gingen stemmen op voor een meer soepele omgang met de rasstandaard, zodat er meer dieren in het stamboek opgenomen kunnen worden. 
Kor Oldenbroek, fokkerijdeskundige van Wageningen Universiteit, stelde dat een fokprogramma zonder plan geen toekomst heeft. De fokkers zullen zich moeten afvragen hoe scherp ze met hun fokdoel willen omgaan. ''Hoe kun je zoveel mogelijk bloedlijnen in het stamboek houden en tegelijkertijd het fokdoel handhaven'', schetste hij het dilemma waar fokkers voor staan.

De Jong: ''Op het symposium waren tachtig geitenfokkers aanwezig. Die willen allemaal vooruit. Er moet wat gebeuren.'' Volgens de voorzitter is het ''wegkruipen in maneges'' - hij doelt op keuringen die doorgaans weinig nieuw publiek trekken - niet meer van deze tijd.  ''Doe de luiken open, heb een plan'', adviseert hij zijn leden, ''kijk naar jezelf en naar wat je gezamenlijk kunt doen. Kijk ook over de NOG-grenzen heen.''

Redactie Levende Have

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier