Landelijk kennisnetwerk van houders van boerderijdieren

Geiten communiceren met mensen net als honden

Ingediend door jinke op 02 september 2016 - 10:55

Geiten kunnen net zo goed communiceren met mensen als paarden en honden. Dat blijkt uit onderzoek van de Queen Mary Universiteit in Londen. Oogcontact is daarbij belangrijk.

Als geiten een probleem hebben dat ze niet zelf kunnen oplossen, dan kijken ze hun verzorger aan. De onderzoekers namen deze reactie waar toen ze een experiment uitvoerden met een beloning, waarbij ze deze beloning uiteindelijk zo hadden verstopt dat de geiten er niet bij konden. De verzorger die met z'n gezicht naar de geiten toe stond, werd langer aangekeken dan de verzorger die met z'n rug naar de geiten stond gekeerd.
Net als honden die om hulp vragen, aldus onderzoeker Christian Nawroth. Volgens hem is de proef een sterk bewijs dat de complexe communicatie tussen mens en dier in de loop ven de domesticatie van gezelschapsdieren en landbouwhuisdieren zich op dezelfde wijze heeft ontwikkeld. 

Uit eerder onderzoek wisten we al dat geiten slimmer zijn dan we dachten, aldus Nawroth. ''Ons onderzoek toont aan dat ze kunnen communiceren met hun verzorgers, ook al zijn ze op een andere manier gedomesticeerd dan gezelschapsdieren.'' Hij hoopt dat het onderzoek leidt tot een beter begrip van de geiten en uiteindelijk tot meer welzijn van deze dieren.
 

Redactie Levende Have/Bron; Science Daily

Comments

Ingediend door vaneldijk op 08 september 2016 - 13:17

Geiten zijn heel slim. Ik doe met mijn geiten wat de meeste mensen met hun honden doen. Spijtig dat veel mensen niet zien hoe geweldig deze dieren zijn. Dit is een filmpje van mijn geitjes. Je kan zien hoe slim deze dieren eigenlijk zijn. https://www.youtube.com/watch?v=b6MdPwWFvfk

Klik hieronder op het filmpje

Ingediend door jinke op 09 september 2016 - 11:15

 

Aanbevolen door Levende Have

Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag
Dierenwelzijn, de wet en natuurlijk gedrag €14,95

Bestellen? Klik hier
Schapen in de weiden van de lage landen
NIEUW! Schapen in de weiden van de lage landen  € 24.90

Bestellen? Klik hier

Cover dierenwelzijn de wet en onze democratie
 Dierenwelzijn,
 de wet en 
 onze democratie
 
Gratis te downloaden
 Klik hier